Foto: Twan Wiermans BoerenlevenAchtergrond

Derde generatie voor Porsche 308N

Zijn vader kocht ooit een Porsche 308N uit 1959. Frans Senden deed de trekker cadeau aan zijn zoon en kocht zelf een Porsche 318L.

“Mijn vader kocht deze Porsche 308N bij een ouderijzerhandelaar in Maastricht. Die trekker stond in een hoek geparkeerd. In de jaren daarvoor werd ‘ie daar waarschijnlijk gebruikt om wagonnetjes met oud ijzer te trekken. Samen met een oom van me heb ik de Porsche 308N helemaal opgeknapt en gereviseerd. Dat is alweer 30 jaar geleden. Mijn vader was niet technisch. Hij moest gewoon een trekker hebben. De Porsche 308N was niet zijn eerste trekker. Eerder had hij een Porsche 133.”

Frans Senden (62) woont in het Limburgse Kleingenhout, bij Beek. Hij was in zijn werkzame leven projectleider in de bouw en is inmiddels met pensioen. Senden heeft altijd op hobbymatige wijze geboerd. Hij heeft een akkerbouwbedrijf met 8 hectare. Hij teelt graan en suikerbieten. Voor zaaiwerk gebruikt hij de Porsche 318. Senden is lid van de Oud Trekker en Motoren Vereniging in Limburg. Hij speelt tenorhoorn bij ‘De Limburgse Boereblaoskapel’. - Foto's: Twan Wiermans

Frans Senden (62) woont in het Limburgse Kleingenhout, bij Beek. Hij was in zijn werkzame leven projectleider in de bouw en is inmiddels met pensioen. Senden heeft altijd op hobbymatige wijze geboerd. Hij heeft een akkerbouwbedrijf met 8 hectare. Hij teelt graan en suikerbieten. Voor zaaiwerk gebruikt hij de Porsche 318. Senden is lid van de Oud Trekker en Motoren Vereniging in Limburg. Hij speelt tenorhoorn bij ‘De Limburgse Boereblaoskapel’. – Foto’s: Twan Wiermans

“De Porsche 308N is een driecilinder van 38 PK. Ik heb de trekker een jaar of vijftien geleden cadeau gedaan aan mijn zoon Roy. Ik vind het mooi dat de derde generatie nu op die trekker rijdt. Ik heb toch een bepaald gevoel bij die Porsche 308N.”

De Porsche 308N.

De Porsche 308N.

Niet alleen een showmodel

“Ik heb later via eBay een Porsche 318L in Duitsland gekocht. Het is een driecilinder met 40 PK uit 1961. De trekker kostte € 2.500 en was er slecht aan toe. Ik heb de trekker helemaal uit elkaar gehaald. Dat heeft me flink wat uurtjes gekost. Maar ik ken de trekker nu wel van binnen en van buiten. Al met al heeft die Porsche 318L me zeker € 10.000 gekost. De trekker behoudt z’n waarde wel, ook al ben ik niet van plan ’m te verkopen. De Porsche 318L is 20 centimeter langer dan de Porsche 308N en is uitgerust met een ZF achterbrug. Ik heb de trekker met verschillende opties uitgebouwd, zodat ‘ie geschikt is voor het zaaien van de bieten, kunstmest strooien en ploegen. De Porsche 318L is niet alleen maar een showmodel.”

Links op de foto is de Porsche 308N te zien, rechts de Porsche 318L.

Links op de foto is de Porsche 308N te zien, rechts de Porsche 318L.

Te langzaam

“De Porsche 318L gaat niet sneller dan 20 kilometer per uur. Hij loopt eigenlijk te langzaam. Als ik aan toertochten meedoe, heb ik allerlei toeterende auto’s achter me. Daarom heb ik voor de Porsche 318L een ander tandwiel besteld. Hopelijk kan ik de snelheid opvoeren tot 36 kilometer per uur. Ik heb ook nog een Mercedes Benz-trekker. Mij is verteld dat die trekker uit 1982 komt, maar zelf denk ik dat het een product uit de jaren zeventig is. Daarnaast heb ik ook nog een John Deere 6620 uit 2005 en John Deere 3040 uit 1982.”

Frans Senden speelt tenorhoorn bij ‘De Limburgse Boereblaoskapel’. In deze clip spelen de Porsches van Senden ook een rol.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 01 van dinsdag 1 oktober en is onderdeel van de rubriek Trekker uit mijn jeugd

Beheer
WP Admin