Foto: Roel Dijkstra BoerenlevenOpinie

‘De acties: voor ons is het te laat’

Geweldig, de actie van 1 oktober, maar wij putten er voor onze situatie geen moed meer uit.

Terwijl op 1 oktober eindelijk gebeurde wat ik al zolang had gehoopt, kwam het besef dat het voor ons te laat is. We zijn een aantal stations te ver om hier voor onze situatie moed uit te putten. Maar man, man, man, wat hebben Henk en ik genoten van al die boerennuchterheid.

Het respect voor maar ook zeker ván de mede-weggebruiker maakte me trots.

Ik zag een hele colonne trekkers op de snelweg die op de beats van de Snollebollekes ritmisch van ‘links naar rechts’ gingen. Machtig, machtig mooi. Wat wij het allermooiste filmpje vonden, was die van een stoet trekkers die een kruispunt in Den Haag compleet overnamen en zonder vooraf af te spreken toch zorgden dat de hele stoet bij elkaar kon blijven. Dat is nou samenwerken voor het zelfde doel.

Mij is vooral het optreden van Bart Kemp bij DWDD bijgebleven. Hij pleitte met name voor veel meer balans in het publieke, politieke en maatschappelijke debat

Natuurlijk is eigenlijk alles al gezegd over 1 oktober. Mij is vooral het optreden van Bart Kemp bij DWDD (De Wereld Draait Door) bijgebleven. Hij pleitte met name voor veel meer balans in het publieke, politieke en maatschappelijke debat. Daarbij wees hij heel Nederland op het feit dat Esther Ouwehand van de PvdD aan tafel zat voor dit belangrijke onderwerp. Zij vertegenwoordigt echter, volgens Bart, slecht 0,7% van de Nederlandse bevolking. Dus waar is die balans toch, waarom zit juist zíj aan de tafel? En daar had hij zo een ontzettend goed punt.

Lees verder onder de foto.

Columniste Conny Hop-Schiere vergelijkt de situatie van boeren in Nederland met het bijbelse verhaal van het verloren schaap. "Ik denk dat wij onszelf als boer een beetje kwijt zijn geraakt in de grote kudde. En we laten ons te veel opnaaien (pardon voor de uitdrukking) door een heel kleine minderheid. - Foto: Arthur Mazi op Unsplash

Columniste Conny Hop-Schiere vergelijkt de situatie van boeren in Nederland met het bijbelse verhaal van het verloren schaap. “Ik denk dat wij onszelf als boer een beetje kwijt zijn geraakt in de grote kudde. En we laten ons te veel opnaaien (pardon voor de uitdrukking) door een heel kleine minderheid. – Foto: Arthur Mazi op Unsplash

Het verloren schaap

Ik maak nu even een beetje een grote sprong, maar de preek van onze dominee ging zondag over Lucas 15: het verloren schaap. Hij wees ons op de keuze die de herder had: 99 schapen achterlaten en dat ene verloren schaap opzoeken, of bij de kudde blijven en dat ene schaap als verloren beschouwen. ‘Want als u 1 mens redt, red u de wereld’.

We laten ons te veel opnaaien door een heel kleine minderheid, en we staren we onszelf blind op CO2, fosfaat, PAS en ammoniak

Wat is toch je punt, Conny, hoor ik u bijna denken. Nou, dat is het volgende: ik denk dat wij onszelf als boer een beetje kwijt zijn geraakt in de grote kudde. En we laten ons te veel opnaaien (pardon voor de uitdrukking) door inderdaad een heel kleine minderheid. Daarnaast staren we onszelf blind op CO2, fosfaat, NB, PAS en ammoniak. We buitelen over elkaar om onze zienswijze aan elkaar te vertellen, om vervolgens totaal niet aan te sluiten bij het maatschappelijk debat.

Complottheorieën

In dat maatschappelijk debat wordt een heel andere taal gebezigd en dan hebben we het nog niet eens over de grote complottheorieën: dat Nederland een grote delta met veel logistiek (Schiphol en de havens) moet worden en verder alleen maar natuur en grote kudden grazers aan de horizon. Of dat er een grote beweging bezig is met het beïnvloeden van het Nederlandse volk via de goededoelenloterijen, Koffietijd en nog wat meer van die programma’s.

De vraag is altijd: ga je stil zitten als je geknipt wordt, of niet? Het is nu wel duidelijk: de boeren waren verloren, maar hebben elkaar weer gevonden. En ze hebben van zich laten horen op 1 oktober. En hoe!

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Beheer
WP Admin