Boerenleven

Achtergrond

24 jaar geleden: Boeren aangespoord tot boycot

Het actiecomité Wij Zijn ’t Zat gaf 24 jaar geleden het startsein om de destijds in gebruik zijnde mestafleveringsbewijzen te boycotten.

Heel september hadden ze al actiegevoerd en het had niets uitgehaald. Veehouders werden daarom opgeroepen geen mestbonnen meer op te sturen naar de Landelijke Mestbank in Nijkerk. Het was bedoeld als een tijdelijke boycot; een langdurig boycot werd echter niet uitgesloten, zo klonk het dreigend.

Social media waren er nog niet, boeren werden via de bladen van de regionale standsorganisaties op de hoogte gehouden van het effect van de boycot.

Beleid maken zonder boer te raadplegen

De aanleiding van de boycot was het beleid van de overheid die keer op keer beleid maakte zonder vooraf ook maar één boer te raadplegen. Als ze dan toch geen hulp nodig hadden, dan moesten ze de mestbonnen ook maar zonder boerenhulp invullen, zo was de gedachte.

Lees verder onder de foto

Boeren zijn het in 1995 zat dat mestbeleid zonder overleg wordt afgekondigd. - Foto: Theo Tangelder
Boeren zijn het in 1995 zat dat mestbeleid zonder overleg wordt afgekondigd. - Foto: Theo Tangelder

Op basis van deze mestbonnen stelde Mestbureau Oost rekeningen op. Zonder de mestafleveringsbewijzen werden weken vertraging voorspeld. De medewerkers moesten nu de gegevens zien binnen te krijgen via transportlijsten en zogeheten losbonnen. Het Mestbureau kondigde alvast aan om na afloop van de boycot, extra controles uit te moeten uitvoeren en dat zou – heel jammer – extra kosten met zich meebrengen.

‘Mesthoogseizoen’ al achter de rug

Overigens zag het mestbureau het niet heel somber in. Het ‘mesthoogseizoen’ was immers al achter de rug, de piek voor het verwerken van mestafleverbewijzen lag doorgaans in de zomer. En trouwens, de bonnen zouden helemaal niet nodig zijn voor de financiële administratie, alleen voor de planning van de lange termijn. Zo werd geprobeerd de boeren het kruit uit de loop te halen.

Er bleek echter kruit genoeg en de actiebereidheid bleef. Zo werden begin december een aantal snelwegen met trekkers geblokkeerd.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 15 oktober en is onderdeel van de rubriek Historisch

Of registreer je om te kunnen reageren.