Boerenleven

Achtergrond

12 Jaar geleden: varkenshouders investeerden massaal

Na pest, MKZ, MPA en andere ellende werd er 12 jaar geleden eindelijk weer geld verdiend.

Op 30 oktober 2007 ging de IPPC-richtlijn in. Deze Europese milieurichtlijn stelde grote veehouderijbedrijven verplicht de uitstoot van ammoniak te beperken. De richtlijn gold voor bedrijven met meer dan 750 zeugen, 2.000 vleesvarkens of 40.000 kippen. Varkenshouders deden eerst niets om aan de richtlijn te voldoen. Dat was geen onwil, ze hadden er simpelweg de centen niet voor. Crises rond varkenspest (1997), mond- en klauwzeer (2001), MPA (2002) en jaren met lage prijzen hadden de spaarpotten uitgehold. In 2005 ging het eindelijk beter, zeugenhouders noteerden gemiddeld een saldo van € 553 per zeug. Goedkoper voer en hogere biggenprijzen, hadden geholpen met de opwaartse lijn, ook waren de technische resultaten iets verbeterd.

Hogere biggenprijzen

De hogere biggenprijzen pakten voor vleesvarkenshouders nadelig uit maar zij maakten die kostenpost ruimschoots goed dankzij goedkoper voer. Hun saldo kwam in 2005 uit op € 87 per gemiddeld aanwezig vleesvarken, een tientje meer dan het jaar ervoor.

Nieuwe investeringen

Door de verdiensten begonnen varkenshouders weer aan investeren te denken en in 2006 kwamen stalinrichters zo ongeveer om in het werk. Een enquête wees uit dat een derde van de zeugenhouders met meer dan honderd zeugen wilde investeren in een nieuwe stal, ruim 18% wilde de bestaande stal renoveren. Van de vleesvarkenshouders had ruim een kwart plannen voor een nieuwe stal al was het voor hen wel lastiger om de financiering rond te krijgen. Varkensrechten waren erg duur, de helft van de benodigde investeringen, ging hier aan op.

Huidige situatie

Momenteel zijn de verdiensten in de varkenshouderij wederom goed, vooral door de varkenspest in China. Met de huidige maatschappelijke invloed, wordt echter niet meer massaal geïnvesteerd in nieuwbouw en uitbreiding.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 30 oktober en is onderdeel van de rubriek Historisch

Of registreer je om te kunnen reageren.