Boerenleven

Foto & video 1 reactie

Opvolger Eline: met mijn vader samenwerken, is het leukst

Eline Smits (17) vindt het leuk om samen met haar vader door de stal lopen en te bespreken wat anders of beter kan.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik...

“Mijn vader houdt Montbeliardes. Ik zou het uiterlijk daarvan willen behouden maar meer Holstein in willen kruisen voor een hogere productie. Nu zitten we op 8.500 liter per koe per jaar, dat mag wel naar 9.500. Misschien wil ik ook de 10.000 wel aantikken. Duurzaamheid vind ik belangrijk, een hoogproductieve koe moet efficiënt met het voer om kunnen gaan. Verder zou ik wat meer grond erbij willen om de mest op kwijt te kunnen.

Momenteel zijn we bezig met asbestsanering. De stal heeft een ouder en een nieuwer deel dat breder en groter is. De lijnen willen we dan meteen gelijktrekken zodat er makkelijk een mestrobot over de roosters kan. Nu hebben we een mestschuif waar je zelf achteraan moet lopen. Dat doe ik vaak.”

Als ik een miljoen win in de loterij, dan...

“Koop ik er grond van, fosfaatrechten en ik regel nu meteen de asbestsanering en de verbouwing van de stal. Wat ik voor mezelf zou willen? Nou, we hebben 1 trekker. Een erbij is wel handig, dan hoef je niet steeds aan- en af te koppelen voor de voermengwagen bijvoorbeeld.”

Over 5 jaar...

“Zit ik op de HAS. Als dat niet haalbaar is, hoop ik in maatschap te zitten. Ik zou er een baan bij willen in de veevoerbranche. Wat voer met een koe kan doen, vind ik erg interessant.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Eén reactie

  • .....

    Top!

Of registreer je om te kunnen reageren.