Boerenleven

Achtergrond 1 reactie

‘De carbidknallen hebben de boze geesten verjaagd’

Wie op oudejaarsdag op het platteland is, ontkomt er niet aan: calciumcarbide kortweg carbid.

Het is ‘een anorganische verbinding van calcium en koolstof, met als scheikundige aanduiding CaC2’, aldus Wikipedia. Wie in het noorden en oosten van het land woont, kent ongetwijfeld het gebruik: een melkbus, wat carbid er in, wat water, een bal erop, een vuurtje eronder en BAM! De oude voetballen vliegen je om de oren, de dreunen klinken nog lang na en de biertjes worden losgetrokken.

Ziek in de kerstvakantie

Vorig jaar, nog maar zo kort geleden, hadden we een echte kerstvakantie: met griep, verkoudheid en andere ongemakken. We kwamen noodgedwongen tot rust. Ook op oudjaarsdag werden Henk en ik niet heel fit wakker maar met 2 jonge kinderen en een boerderij móet je door. We hadden geen keus. Henk ging zijn uiterste best doen om buiten de boel gewoon aan het draaien te houden, ik bleef binnen met de kinderen. Na een uur had ik al wel gezien dat ze elkaar te veel op de lip zaten vanwege de vakantie. Ze zaten elkaar dwars, wilden op dezelfde vierkante meter spelen en dat werd ruzie en huilen. Mijn verkouden hoofd trok dat nog minder dan normaal, dus in een seconde was de beslissing genomen om er toch op uit te trekken. Weg uit het huis en op naar afleiding. Die afleiding was er in de vorm van een vriendin met 3 kinderen. Zij was ook niet fit dus we konden elkaar wat ondersteunen en aflossen. In plaats van thee dronken we Hot Coldrex.

Harde knallen

Ze woont in Hellendoorn en dat ligt in een soort dal. We waren het dorp amper binnengereden of de kinderen en ik schrokken ons een ongeluk vanwege een knal. Zó hard, zó hard, het galmde het dorp over. Welkom in Overijssel op oudejaarsdag! Vooral FJ schrok zo erg dat ie niet meer uit de auto durfde. En daarna niet uit het huis. Want overal klonken de carbidknallen.

Genieten met een grote G

Ik vind het mooi en kon me niet erg vinden in zijn angst. Toch snap ik het wel, dat als je niet weet wat het is zoiets erg angstaanjagend kan zijn.

De sfeer was echt fantastisch, het was echt een plattelands-oudejaarsdag

Uiteindelijk hebben we een rondje om Hellendoorn gefietst zodat hij de knallen kon zien aankomen. Dan sprong hij van de fiets en hield zijn handen voor zijn oren. Elk weiland was bezet door een kameradengroep met tentjes, kerstbomen en vuurtonnen. De sfeer was echt fantastisch, het was echt een plattelands-oudejaarsdag. Genieten met een grote G van saamhorigheid, traditie, prachtige plaatjes, oliebollen en in ons geval veel paracetamol en sinaasappels.

Nieuw jaar

We hopen niet dat dat laatste een voorbode is voor 2019. Alle boze geesten zijn in ieder geval wel weggejaagd door het carbid schieten. We hebben een visie vanuit de overheid over kringlooplandbouw, de fosfaatdiscussies zijn wat geluwd, de bestuurlijke stofwolken lijken wat neergedaald. ‘Kop d’r weer veur!’ Ertegenaan.

Eén reactie

  • WGeverink

    Tijdens mijn diensttijd was ik verbonden aan de artillerie. Ik ben voor de rest van mijn leven helemaal klaar met dat geknal. Ook daarvoor had ik er niks mee. Bij ons wordt elk jaar in de rodeo grounds door (nuchtere) professionals mooi siervuurwerk afgestoken voor degene die het leuk vindt. Ik vind het bizar dat men het in een overgereguleerd land als Nederland toestaat dat voor een week in het jaar kinderen en aangeschoten volwassenen vrij mogen spelen met explosieven. En dan nog het feit dat het getolereerd wordt dat er elk jaar met oud en nieuw weer doden en gewonden te betreuren zijn en een hoop materiele schade.

Of registreer je om te kunnen reageren.