Foto: Koos Groenewold BoerenlevenFoto

‘Afkalven aanpassen wegens fosfaatrechten’

Opvolger Jord Bosgoed (21) wil het afkalfseizoen vroeg in het jaar gaan plannen vanwege het nieuwe fosfaatrechtenstelsel.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“We hebben een herfstkalvende veestapel, waarin 70% van de koeien afkalft. We voeren volledig TMR, en doordat alle dieren in dezelfde periode afkalven, kan er naar lactatiestadium gevoerd worden. Hierdoor hebben we echter aan het eind van het jaar een piek in koeienaantal, waardoor wij minder goed kunnen sturen binnen het nieuwe fosfaatrechtenstelsel. Daarom wil ik het afkalfseizoen vroeg in het jaar gaan plannen. Verder wil ik efficiënter melken. Het gaat nu met een 2 x 22 swing-over en we staan er altijd met z’n tweeën. Als ik de aanvoer van de koeien aanpas, zou het met 1 persoon in dezelfde tijd moeten kunnen.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Investeer ik dat vooral in het bedrijf: eerst schulden aflossen, dan een nieuwe stal en wat grond erbij. Misschien een nieuw huis maar verder geen gekke dingen. Ik hoef niet veel groter en ik wil ook nooit weg van deze plek.”

Over 5 jaar…

“Zit ik nog steeds in maatschap, maar heb ik ook een deeltijdbaan in de financiële sector of in de fokkerijbranche.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin