Boerenleven

Foto & video 12 reacties

‘Afkalven aanpassen wegens fosfaatrechten’

Opvolger Jord Bosgoed (21) wil het afkalfseizoen vroeg in het jaar gaan plannen vanwege het nieuwe fosfaatrechtenstelsel.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik...

“We hebben een herfstkalvende veestapel, waarin 70% van de koeien afkalft. We voeren volledig TMR, en doordat alle dieren in dezelfde periode afkalven, kan er naar lactatiestadium gevoerd worden. Hierdoor hebben we echter aan het eind van het jaar een piek in koeienaantal, waardoor wij minder goed kunnen sturen binnen het nieuwe fosfaatrechtenstelsel. Daarom wil ik het afkalfseizoen vroeg in het jaar gaan plannen. Verder wil ik efficiënter melken. Het gaat nu met een 2 x 22 swing-over en we staan er altijd met z’n tweeën. Als ik de aanvoer van de koeien aanpas, zou het met 1 persoon in dezelfde tijd moeten kunnen.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan...

“Investeer ik dat vooral in het bedrijf: eerst schulden aflossen, dan een nieuwe stal en wat grond erbij. Misschien een nieuw huis maar verder geen gekke dingen. Ik hoef niet veel groter en ik wil ook nooit weg van deze plek.”

Over 5 jaar...

“Zit ik nog steeds in maatschap, maar heb ik ook een deeltijdbaan in de financiële sector of in de fokkerijbranche.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Laatste reacties

 • puddingbroodje

  dan moeten de schulden niet hoog zijn als je ook nog een stal wil bouwen en een huis wil zetten!!

  voor de rest begrijp ik niet wat nou het voordeel is van een voorjaarkalvende veestapel wat betreft P rechten

 • Allewies

  Ik snap het voordeel ook niet, de crv fosfaatplanner houd rekening met alles, ook het aantal nieuwe vaarzen dat instroomt. Makkelijk te plannen.
  Een voorjaar kalvende veestapel lijkt me ook niet handig want in de hete zomermaanden zitten ze aan de top. Nou vraag ik me af wat je jeugd op de has allemaal bijgebracht wordt

 • vanderzijl

  Oudmelkte veestapel kan je evt laten zakken (staffel lager) in productie dmv minder krachtvoer met tmr. Dat lijkt me bij een nieuwmelkte veestapel onverstandig

 • missis

  Mooi iemand die er zin in heeft! Heel veel succes!!!!!

 • deB.


  Een grote kruiwagen wijze praat, dat leren ze wel op de has
  Totdat ze echt aan het werk moeten, gaan de praatjes er wel vanaf!

 • f.p.zomer

  de B.
  U zit altijd te zeiken dat er geen opvolgers zijn.Is er dan een,zit u daar weer over te zeiken.Prettig weekend verder.

 • deB.


  Integendeel... super, wens hun het allerbeste in alles! sorry
  Heb het over de has opleiding an sich....

 • koestal

  Als je op de HAS gestudeerd hebt ,hoef je niet achter de kruiwagen,alleen maar achter de computer.

 • deB.


  Dat bedoel ik

 • f.p.zomer

  Als je de HAS niet kunt halen,moet je je eens afvragen of je nog wel boer moet worden tegenwoordig.

 • deB.


  En als je de HAS afgerond hebt, moet je jezelf in deze tijd ook afvragen, moet ik er nog wel aan beginnen. vb genoeg

 • WGeverink

  Als boer in Nederland moet je het leuk vinden om de handgranaten die de overheid en andere instanties voordurend in je loopgraaf gooien er weer uit te gooien voordat ze fataal worden. Vind een boer het belangrijk om te genieten van gezin, vee en grond met minder of zonder de verstikkende regelgeving, dan ligt bijna de hele wereld open voor deze jonge gasten.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.