Foto: Peter Roek BoerenlevenFoto

‘Zo’n mooi product, veel mooier dan aardappelen’

Bart Verwijs (16) wil de chemische onkruidbestrijding vervangen door mechanische.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“Ik wil de chemische onkruidbestrijding vervangen door mechanische. Daarvoor zou je gebruik moeten maken van gps en een camera op de schoffel. Door heel precies te zaaien, kun je ook schuin schoffelen, om de plant heen. De techniek is er al, maar het is een behoorlijke investering die je met onze bedrijfsomvang niet zomaar doet. Misschien is het wel rendabel te krijgen door ook voor andere boeren te gaan schoffelen. Er is vast wel iets te bedenken.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Investeer ik alles in het bedrijf, echt alles. Ik hoef geen hectares, wel wil ik graag zo’n mechanische schoffelmachine, gps op de trekker en een eigen combine zodat we onafhankelijk van de loonwerker kunnen zijn. Vakantie hoef ik niet. Als ik op het land bezig ben, heb ik al vakantie.”

Over 5 jaar …

“Dan is er nog niet zo heel veel veranderd vergeleken bij nu. Ik ben dan net van school, we gaan dan beginnen met het vormen van de maatschap. Ik wil zo snel mogelijk in het bedrijf groeien en ik hoop ook zo snel mogelijk mijn ideeën in te kunnen voeren.”

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin