Foto: Jan Willem Schouten BoerenlevenOpinie

‘Is een stevig boerenontbijt nog nodig?’

Zwaar werk vraagt om stevige kost. Maar zijn de forse maaltijden nog steeds nodig nu trekkers, robots en allerlei snufjes steeds meer lichamelijke inspanning overnemen?

Mijn bezoek kwam het beste uit in de ochtend, vlak na het melken. En dus schoof ik in alle vroegte aan. Ik dronk koffie terwijl de boer zijn ontbijt wegwerkte. En wat voor ontbijt. 3 bruine boterhammen met daarop 3 plakken donker roggebrood, daaroverheen drapeerde zijn vrouw 3 gebakken eieren met spek. De dooiers dropen langs de broodkorsten omlaag.

Een gangbaar ontbijtje

Ik kon het niet laten ernaar te staren en ten slotte vroeg ik het maar gewoon: is er iets speciaals vandaag? Ik bedoel, een dergelijk ontbijt… Ik zou daarvan een kwart nog niet op krijgen.

Mijn vraag leidde tot veel vrolijkheid want nee, er was niks speciaals die dag. Dit was een gewoon gangbaar ontbijtje, precies genoeg om er tot het middageten mee vooruit te kunnen. Het gezin begreep overigens best dat ik zo’n start niet aan kon. Er werd vermoed dat ik lichamelijk minder zwaar werk deed. Daar hadden ze helemaal gelijk in. Mijn lichamelijke activiteit had zich die ochtend beperkt tot in en uit de auto stappen. Maar dan nog. Ik bleef onder de indruk van de enorme hoeveelheid eten op dat bord. De verklaring van de boer en boerin was dat zwaar werk nou eenmaal veel eten behoeft.

Ongemakkelijke stoelen aan de eettafel

Maar doet de moderne boer nog wel zulk zwaar werk? Vroeger in elk geval wel. Alles was handwerk en stilzitten was er niet bij. Lanterfanten was uit den boze, want daar waar gelanterfant werd, gedijde de boerderij niet. Daarom waren de stoelen aan de eettafel ook zo ongemakkelijk, heb ik me ooit laten vertellen, met van die harde zittingen en steile rugleuningen. Dan bleef geen mens onnodig lang zitten, want er was werk te doen. Veel werk.

Een boerenbedrijf aan de gang houden, vergt ook vandaag de dag nog veel werk, maar zijn ook de bijbehorende forse maaltijden nog steeds nodig nu trekkers, robots en allerlei snufjes steeds meer lichamelijke inspanning overnemen?

Balans tussen beweging en inspanning

De officiële norm van de gezondheidsraad is wekelijks minstens 2,5 uur matig intensief bewegen. Daar komt vrijwel elke boer aan, dus dat zit wel snor. Verder zijn er normen over de hoeveelheid calorieën die je dagelijks nodig hebt, maar volgens emeritus hoogleraar voedingsleer Martijn Katan gaat het vooral om de balans tussen beweging en inspanning. Je hebt niet veel aan zo’n norm als je alleen maar stilzit en evenmin als je hele dagen in touw bent.

Op een beschuitje red ik het niet

De boer was er in elk geval stellig over: ja, machines hebben veel zwaar werk overgenomen, maar er is nog steeds meer dan genoeg ‘bottenwerk’ over. Neem alleen al het vele lopen, een beetje boer legt dagelijks meerdere kilometers af alleen al op zijn eigen erf.

Alles bij elkaar heeft een moderne boer nog steeds een ‘ouderwets’ ontbijt nodig, zo concludeerden we aan die ontbijttafel. “Op een beschuitje red ik het niet.”

Beheer
WP Admin