Foto: Facebook BoerenlevenOpinie

‘Dag van de Boerin: boerinnen maken het verschil’

Op vele boerenerven is de boerin de stabiele basis waarop de boer en het gezin kunnen leunen. Sinds 2013 staat de tweede zaterdag van september in het teken van de boerin.

Op vele boerenerven is de boerin de stabiele basis waarop geleund kan worden. Er is een gezegde dat luidt: achter iedere succesvolle man staat een krachtige vrouw. In de agrarische sector geldt vaak: náást iedere boer staat een krachtige boerin. Maar wat is eigenlijk het belang van saamhorigheid onder Nederlandse boerinnen?

De boerin zorgt dat alles blijft rollen en is vaak degene die in moeilijke tijden positief blijft

Dat de boerin op veel agrarische bedrijven van zeer grote waarde is, hoef ik op deze plek niet uit te leggen. Of zij nu fulltime ‘achter’ te vinden is in de stal of op de akkers, of dat zij een betaalde baan buitenshuis heeft of een bestuursfunctie bekleedt, vaak is de boerin het baken waarop zowel de boer, de boerderij als het gezin kunnen terugvallen. De boerin zorgt dat alles blijft rollen en is vaak ook degene die in moeilijke tijden positief blijft. Ook wanneer ze het soms zelf even niet meer ziet zitten. Kortom, de boerin is een vrouw apart.

Dag van de Boerin uitgegroeid tot een begrip

Sinds 2013 staat de tweede zaterdag van september in het teken van de boerin. Het initiatief Dag van de Boerin (DvdB) komt van Gerda Briene, die voor de organisatie inmiddels wordt bijgestaan door melkveehouder Martine Wolters. Wat begon als een spontaan berichtje op Twitter is inmiddels uitgegroeid tot een begrip met impact.

Ik ken Gerda en Martine persoonlijk via de Boerentweetmeet, een initiatief van Caroline van der Plas, waarbij boeren en boerinnen die je via social media kent, elkaar in levende lijve kunnen ontmoeten. Uit dit mooie initiatief zijn inmiddels vele waardevolle vriendschappen, zakelijke contacten en nieuwe initiatieven ontstaan.

Persoonlijk verhaal over fipronil

Gerda is met haar gezin in 2017 het slachtoffer geworden van de fipronil-affaire en schreef daar een boek over dat ik iedereen kan aanraden. In Fipronil, beslist geen eitje omschrijft ze wat haar gezin en hun bedrijf overkwam op een hele open en oprechte manier. Over het algemeen niet de manier waarop een boerin haar gevoelens deelt, maar wat mij betreft is het zeer waardevol dat Gerda de dappere stap heeft genomen om de gebeurtenissen niet alleen voor zichzelf te houden, maar het ook te publiceren. Afgezien van de bewustwording bij burgers kunnen veel boeren en boerinnen uit verschillende sectoren zich in de beschreven gebeurtenissen herkennen en daar steun aan hebben.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Dit jaar deden ruim 200 boerinnen tijdens de Dag van de Boerin mee met de Boerinnenswap, waarbij de ene boerin een leuk pakket maakt voor een andere boerin, en er ook een terug krijgt.

Veel interessanter vind ik het hart-onder-de-riem pakketje dat Gerda in 2016 aan haar initiatief toevoegde. Iedereen kan bij Gerda een boerin aanmelden die extreem veel tegenslag heeft gehad en het echt verdiend om eens verwend te worden. Collega-boerinnen die zich hiervoor aanmelden, maken voor deze boerin een heerlijk verwenpakketje en schrijven er een warme brief bij.

Deze saamhorigheid is waar het om draait in de agrarische sector, en mag wat mij betreft flink groeien

Boerinnen maken het verschil

Op die manier werden dit jaar maar liefst 50 boerinnen verrast en de dankbare reacties op social media waren hartverwarmend. Deze saamhorigheid is wat mij betreft waar het om draait in de agrarische sector, en dit mag wat mij betreft flink groeien. Boerinnen maken ook daarin het verschil!

Lees ook het interview met Anita Heijdra

Beheer
WP Admin