Boerenleven

Foto & video 3 reactieslaatste update:11 aug 2018

‘Fokkerij is mijn grote passie’

Fedde Boonstra (20) is vicevoorzitter van Fokkerijcommissie Dronten. Hij wil gezonde koeien houden.

Vader Hendrik (55) en oom Wiebe (58) runnen het bedrijf samen. Fedde en zijn neef Otto werken beide 2 dagen mee op het bedrijf. Fedde studeert daarnaast nog.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“Het bedrijf is up-to-date en ziet er netjes uit. Ik ga dus weinig veranderen. We hebben een hoogproductieve veestapel. De productie is 11.000 liter. We denken dat 13.000 liter haalbaar is. Dat willen we bereiken met een gezonde veestapel, met dieren met een goed algemeen voorkomen. Daarbij streef ik naar een gemiddelde van 85 punten.”

Over 5 jaar…

“Als het goed is ben ik dan afgestudeerd en zit ik deels in het bedrijf. Na mijn studie wil ik graag eerst een paar jaar als fokkerijspecialist aan het werk. Misschien kunnen we het jongvee in de toekomst weer zelf opfokken. Dat hebben we nu al meer dan 10 jaar uitbesteed.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Erg knap om zo'n bedrijf in een paar generaties op te bouwen. Denk er bij het fokken aan dat je niet gaat fokken op eigenschappen die niet of nauwelijks erfelijk zijn (lage h2). Fok niet alleen een mooie koe maar vooral een goede (rendabele )koe.

 • deB.

  Daar gaat het om, rendabele koeien, dat groepje in dit fokkerij land, fokt een bepaald type koe, die ik niet wil!
  Smalle herten met in geheel geen gehalten in de melk.
  Als je ze in werkpak ziet, ziet het er niet uit in veel gevallen.

 • koestal

  Mooi werkpak !

Of registreer je om te kunnen reageren.