Foto: Jan Willem van Vliet BoerenlevenAchtergrond

‘Fendt is wat duurder, maar dan heb je ook wat’

Het merk waarmee je opgroeit, legt volgens Gerard Kooy de basis voor je verdere voorkeur. Hij heeft een diepe liefde voor Fendt.

Ik ben opgegroeid naast de coöperatieve Fendt- en Same-Dealer Cebeco waar mijn vader werkte. Ik denk dat het merk waarmee je bent groot geworden de basis legt voor je verdere voorkeur. Fendt was altijd al een voorloper qua uitrusting. Het is misschien wat duurder, maar dan heb je ook echt wat.

Gerard Kooy (44), Donkerbroek (Fr.). Functie: Verkoper binnendienst bij Ufkes Greentec bosbouwmachines in Drachten, tevens voorzitter van de landelijke Oude Trekker en Motoren Vereniging OTMV. - Foto's: Jan Willem van Vliet

Gerard Kooy (44), Donkerbroek (Fr.). Functie: Verkoper binnendienst bij Ufkes Greentec bosbouwmachines in Drachten, tevens voorzitter van de landelijke Oude Trekker en Motoren Vereniging OTMV. – Foto’s: Jan Willem van Vliet

Opknappen als nieuw

Ik heb mijn eerste Fendt gekocht toen ik 22 was. Dat is mijn F25 en daaraan ben ik het meest gehecht. Er moest nog redelijk wat aan gebeuren toen ik hem kreeg. In die tijd was het de trend om ze dan helemaal als nieuw op te knappen. Als ik hem nu in handen had gekregen, dan had ik hem alleen technisch in orde gemaakt en de originele lak laten zitten. Maar goed, dat is achteraf.

‘Nu heeft het mijn voorkeur zoveel mogelijk origineel te laten’

Sommige trekkers zijn na restauratie strakker dan uit de fabriek. Die staan in de 2-componentenlak en zijn voorzien van allerlei nieuwe technieken. Vroeger vond ik dat ook echt mooi, maar nu heeft het mijn voorkeur zoveel mogelijk origineel te laten. Het aantal goedlopende echt originele trekkers slinkt anders wel erg snel.

Fendt F25

Fendt F25

Museum

In de loop der jaren heb ik 8 Fendt trekkers en 1 Same vergaard. Ze staan naast elkaar in de schuur en ik rijd er soms toertochten en shows mee. Ik heb verder zelfs 4 Fendt-fietsen en 1 caravan van Fendt, landbouwwagens en 1 zaagmachine. Het is mijn plan om van alles wat ik verzamel over Fendt en Cebeco een soort museum te beginnen. Ook machinefolders, prijsoverzichten en promotiemateriaal uit de Cebeco-tijd verzamel ik allemaal. De mensen die daar nog gewerkt hebben, zijn aan het uitsterven en ik ben bang dat veel van die spullen dan worden weggegooid. De fietsen zijn trouwens ook echt bijzonder: ze hebben geen ketting maar een cardan-as en hebben hydraulische vering.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 44 van dinsdag 31 juli en is onderdeel van de rubriek Trekker uit mijn jeugd

Beheer
WP Admin