Foto's Hans Prinsen BoerenlevenOpinie

‘Droge en hete zomer heeft ook voordelen’

Henk heeft nog nooit zo’n rustige zomer gehad. Er is niks te doen. Gelukkig kan hij goed ontspannen.

Eind mei viel er nog een bui. Daarna kwam er heel lang niets. Omdat we hier zand op leem hebben, duurde het lang voordat de droogte bij ons echt doorzette. Maar nu is het net zo geel en dor als in een Zuid-Europees land tijdens een gewone zomer.

Dat is een ramp voor onze voedselvoorzieningen en voor het voer voor de koeien. En er zijn ook minder erge ongemakken. Toch zie ik het ook zonnig in.

Henk heeft het nog nooit zo rustig gehad in de zomer’

We hoeven niet 2 keer per week ons gazon te maaien en alle kleine appels en verreweg de meeste bladeren zijn al van de bomen. Daarnaast hebben we heerlijk zomervakantieweer, badderen de kids gewoon buiten in de tuin en hoeven we niet te zeuren dat het zo koud en nat is.

Voor het slapen gaat het mis

Verder heeft Henk het nog nooit zo rustig gehad in de zomer. Gelukkig kan hij heel goed ontspannen, want overdag is het gewoon te warm om wat te doen. Als er al wat te doen is. Het meeste kan hij vroeg in de ochtend doen. Daarna zitten we lekker in de tuin en na de lunch trekken we ons binnen terug.

De droge en hete zomer heeft niet alleen nadelen.

De droge en hete zomer heeft niet alleen nadelen.

Vanaf een uur of 10 heb ik alles potdicht. Het duurt maar even en dan is het binnen koeler dan buiten. Heerlijk. De kinderen zijn even binnen op de bank, weg uit de zon en de hitte. We koken wat, eten wat en gaan weer naar buiten. De kinderen spelen vlak voor het slapen gaan en gaan dan naar bed. Daar gaat het een beetje mis.

Onze kamer is soms bijna koud en dus perfect voor dit weer’

FJ’s kamer is pal op de zon en warmt geweldig op. Toen we hem een keer kletsnat van het zweet in zijn bedje vonden, wisten we genoeg. Hij komt voorlopig op onze kamer slapen. Die kamer is soms bijna koud en is dus perfect voor dit weer. Alleen, zowel hij als Henk maakt ’s nachts lawaai. En ik kan daar niet tegen. Ik trek het al niet als ik iemand hoor ademhalen.

Verhuizen naar de woonkamer

Nadat ik een keer om eén uur ’s nachts en een keer of half vier in de ochtend naar de bank was vertrokken, besloten we het anders aan te pakken. Mijn matras ligt nu al een poosje in de woonkamer.

Ik lig er heerlijk. De terrasdeuren open, de hordeur dicht. Het is zalig zo’n koele nacht zonder vliegen, muggen of het geluid van andere slapende mensen. Een paar nachten zonder oordoppen doet wonderen; het slaapt lekker. Vanuit de woonkamer hoor ik ook Charlotte niet. Zij was Henk zijn wekker de afgelopen tijd.

‘Ondanks alles geniet ik van deze heel warme en droge zomer’

Er komt een keer echt ander weer aan natuurlijk. Ik weet dat ik uiteraard niet in de woonkamer blijf slapen en dat FJ weer terug moet naar zijn eigen kamer. Maar: dan is het ook weer tijd voor grasmaaien, onkruid wieden en hard werken op de boerderij. Of kinderen die vervelend zijn in huis omdat ze niet naar buiten kunnen.

Ach, hoe je het wendt of keert, het weer veranderen we toch niet. En ondanks alles geniet ik van deze heel warme en droge zomer.

Beheer
WP Admin