Foto: Hans Banus BoerenlevenAchtergrond

Boerin Ingmar verwerkt 1.600 liter melk per week

Ze heeft geleerd om duidelijk te zijn; vertegenwoordigers komen niet meer zonder afspraak. Ingmar Veneman houdt zich aan haar dagplanning.

Een volle keukentafel en koffiedrinken in shifts: het is druk met mensen op deze gemiddelde ochtend bij Ingmar Veneman thuis. Er wordt vla gemaakt en de werkzaamheden van morgen worden alvast voorbereid. Hiervoor heeft Ingmar tegen half 7 alles in de zuivelruimte opgestart, vervolgens de paarden gevoerd en met de kinderen ontbeten. Als de 3 medewerkers om 8:30 uur beginnen, is alles op temperatuur en kunnen ze meteen van start.

Zelf zuivel maken

Het zuivelbedrijf begon met de melk uit de melktap die overbleef bij de reiniging van het apparaat. Ingmar: “Er zat vaak nog 10 liter in die we dan moesten weggooien, Ik vond dat zó zonde! Dat gecombineerd met Han zijn voorliefde voor karnemelk leek mij een gouden combinatie: met een handkarn maakte ik karnemelk en een heel klein beetje boter. Maar Han vond de karnemelk in het begin niet te drinken en boter uit de winkel vond hij ook lekkerder.” De karnemelk zette ze in een koelbox aan de weg en dat liep als een tierelier. “Een paar maanden later ben ik op zoek gegaan naar een automatische pasteurketel en grotere karn met meer verwerkingscapaciteit. Na nog maar anderhalf jaar verwerkt mijn bedrijf nu 1.600 liter melk per week.”

Optimaliseren in plaats van uitbreiden

Zelf zuivel maken past in het streven om liever te optimaliseren in plaats van uit te breiden met de bijbehorende druk. Het bedrijf heeft 125 hectare bij huis, 120 koeien aan de melk en zit tot 1 januari 2019 nog in de overgangsfase naar biologisch.

‘Je kunt wel geld oppotten maar je kunt het toch niet meenemen’

Ingmar en Han kijken nu samen hoe ze een en ander met het zuivelbedrijf gaan aanpakken. Ingmar: “Ik vind het belangrijk dat je het leven samen leeft en ervan geniet. Han zijn beide ouders zijn vroeg overleden en dat heeft ons met de neus op het feit gedrukt dat alles ineens voorbij kan zijn. Wij leven wél en zorgen dat we elk jaar op vakantie gaan. Daarbij stellen we de dingen die wij belangrijk vinden niet uit en we hebben plezier. Je kunt wel geld oppotten maar je kunt het toch niet meenemen.”

Geld opzij zetten voor investeringen

Dat neemt niet weg dat zij serieus met hun bedrijf bezig zijn. Elke maand zetten ze een deel van de inkomsten opzij voor investeringen. “Ik werkte tot 6 jaar geleden nog volledig buiten de deur als accountmanager bij de Rabobank. In die tijd heb ik genoeg bedrijven in de problemen zien komen door onvoorbereide en ondoordachte investeringen. Voor een auto of een verbouwing zou ik bijvoorbeeld niet zomaar iets lenen, daarin ben ik voorzichtig. Binnenkort worden de keuken en een deel van het huis verbouwd. Dat doen we van het geld dat ik verdiende bij de bank, want dat heb ik allemaal opzij gezet.”

Gebeten door paard

In het laatste jaar van haar opleiding in Deurne is Ingmar door een paard in haar schouder gebeten. De behandeling van die breuken is niet goed gegaan en daardoor kan ze haar rechterarm amper gebruiken. “Dat ik niet alles op het bedrijf kan doen, was in het begin moeilijk te accepteren voor mij. Gelukkig kan ik het insemineren wel blijven doen en is het bedrijf aangepast door zoveel mogelijk te automatiseren. Zo gebeurt het voeren met een voerrobot en zijn er melkrobots.”

Duidelijkheid is belangrijk

De sleutel om alle bezigheden op het gecombineerde bedrijf rond te krijgen én tijd voor elkaar te houden?

‘Knappe jongen die verder komt dan het hek, dat past niet in onze dagplanning’

Ingmar is er stellig over: “Een leuk team! Iedereen hier werkt samen, heeft het naar zijn zin en is open naar elkaar. Als er iets is, benoemen we het. Ik ben aardig en best zacht maar toch duidelijk. Ik weet hoe ik het wil hebben en zo moet het, anders niet. Ik heb daar wel in geleerd. Dat moet wel. Vertegenwoordigers komen ook niet meer zonder afspraak. Ook daar ben ik duidelijk in geworden. Knappe jongen die verder komt dan het hek, dat past niet in onze dagplanning.”

Tijd voor de paarden

Voor de paarden probeert Ingmar dagelijks tijd te maken, al lukt dat zeker niet altijd. “Het doet wel zeer dat dat niet zo vaak lukt als ik zou willen, maar al met al houd ik alles goed in conditie en kan ik nog genoeg trainen ook. Misschien ga ik er binnenkort zelfs weer op rijden. Mennen is érg leuk, maar het gevoel van op een paard rijden dat mis ik wel.” Jaarlijks rijdt Ingmar 4 tot 5 internationale menwedstrijden. Ze is dan met groom en caravan 1 week weg. Dat lukt prima: “Want laten we wel zijn, telefonisch kan ik veel regelen en de laptop gaat mee.”

Dit is een artikel in de Boerenleven-rubriek 'Boerin'. Meer verhalen uit deze rubriek vind je hier.

Beheer
WP Admin