Boerenleven

Achtergrond 1 reactie

1980: Vliegen in de stal

Vliegen zitten massaal op de flank van de zeug op de foto uit 1980.

Tegen de overlast van vliegen was weinig tegen te doen. Veel uitmesten hielp, maar in warme periodes ging de vermeerdering simpelweg te snel. Bestrijding had ook geen prioriteit: vliegen hoorden er vroeger tot op zekere hoogte nou eenmaal bij.
Lees verder onder de foto

Vliegen bestrijden in en om stallen was vroeger haast niet te doen. Tegenwoordig is het arsenaal aan middelen veel groter, variërend van chemisch tot biologisch. – Foto: Misset

Van vliegenblauw naar DDT

Halverwege de 19e eeuw verfden boeren de muren in hun stallen blauw met een kalkverf waar een blauwe kleurstof doorheen zat. Dit ultramarijnblauw kreeg de bijnaam vliegenblauw omdat het vliegenwerend zou zijn.

In de 20e eeuw kwamen er chemische mogelijkheden, het middel op basis van dichloordifenyltrichloorethaan is bijvoorbeeld veel gebruikt. Het was beter bekend als DDT en verkrijgbaar van vloeibaar tot poedervorm, wat met een zogenaamde flitspuit op wanden en muren was te verstuiven.

Nobelprijs voor bedenker DDT

DDT hielp enorm tegen muggen en vliegen maar ook tegen luizen en allerlei ander ongedierte. De ontdekker kreeg er in 1948 zelfs de Nobelprijs voor. In 1962 kwam er echter een Amerikaanse publicatie die liet zien dat DDT enorm beroerd uitpakte voor het milieu. DDT werd vervolgens verboden.

De blauwe muren kwamen niet meer terug, wel probeerde men vliegengaas, vliegenvangers met lijm en later elektrische vliegendoders. Maar het bleef behelpen.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 46 van dinsdag 14 augustus en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

Eén reactie

  • Klomp

    DDT is in de westerse wereld verboden. Maar in de derde wereld wordt het nog steeds veel gebruikt. Tegen de malaria. Ook in Zuid Amerika en Azië wordt het nog volop gebruikt. Al met al nog een van de meest gebruikte bestrijdings middelen in de wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.