Boerenleven

Achtergrond 3 reacties

1962: Rijtje voor rijtje mais hakselen

Vermoedelijk in 1962 is deze foto van de maisoogst gemaakt. Een haskelaar maait en hakselt de taaie stengels en blaast ze meteen in de wagen achter de trekker.
De hakselaar maakte de weg vrij voor een enorme opschaling van de maisteelt. Begin jaren ’60 waren er al 1.750 boeren die mais verbouwden op gemiddeld 60 are. - Foto: Misset
De hakselaar maakte de weg vrij voor een enorme opschaling van de maisteelt. Begin jaren ’60 waren er al 1.750 boeren die mais verbouwden op gemiddeld 60 are. - Foto: Misset

Het ging goed en het ging snel. Het nieuwe gewas was een succesnummer. Maar de weg was lang en hobbelig want in Nederland was lange tijd niet helemaal duidelijk hoe met dit energierijke gewas om te gaan. Het week in alle opzichten af van de bekende stengels als die van tarwe, haver, rogge en gerst.

Mais hakselen

Met zaaien was het een kwestie van uitproberen: een zaaimachine voor graan werd een beetje aangepast voor mais. Door enkele zaaikouters dicht te doen, werd breder gezaaid. Maar machines om precies op die rijafstand te oogsten, waren er nog niet. Boeren hakten in het begin zelf de rijpe stengels om, later werden maaibalken ingezet al ging dat stroef. En vervolgens rees de vraag: wat nu? Kolven eraf pellen? Er een zelfbinder aan wagen of niet? Anderen waren al bezig met een stengelkneuzer want kneus was beter in te kuilen dan haksel. Men hakselde destijds nog enorm grof.

Arbeidsintensief

Al met al was mais in het begin enorm arbeidsintensief. Op de foto wordt een hakselaar gebruikt. Mais werd toen al niet meer als graangewas beschouwd. Er waren rassen ontwikkeld die in de vorm van snijmais geweldig veevoer opleverden.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 45 van dinsdag 7 augustus en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

Laatste reacties

  • Jan-Zonderland

    De machine op de foto is een simpele maaikneuzer en geen hakselaar. Naar later bleek, totaal ongeschikt voor mais. Maar men wist dat toen uiteraard nog niet. Deze machines waren om gras van stam af te oogsten.

  • Wat merkwaardig dat men met een maaikneuzer de mais ging oogsten . Waren er in die jaren in Amerika al betere speciale hakselaars ? Of was die kennis nog niet in Europa ?

  • Bennie Stevelink

    Op de foto staat inderdaad een kneuzer. De mais werd eerst platgereden en daarna ging men er met de kneuzer overheen. Er bleven nogal wat kolven op het land liggen. Wij kinderen moesten de dag erna kolven rapen.
    Eind jaren zestig kwamen de eerste hakselaars; éénpitters achter de trekker. Er zaten geen hele stengels en kolven meer in de kuil en het land bleef schoon achter. Wel moesten de eerst twee á drie rijen afgehakt worden en met de hand ingevoerd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.