Foto: ANP BoerenlevenOpinie

‘Vogels schijten alles onder’

Prachtig, die vogels in je stal. Maar wat maken ze een kabaal en wat produceren ze een hoop stront. Maar je kunt wel van ze leren.

Van de week scheerden de zwaluwen bij ons laag over de weg, over het water en over de weilanden. Gedrag van dieren kan iets vertellen over het weer en ik heb geleerd dat als de druk in de lucht hoog is, de insecten laag bij de grond zijn en als de druk in de lucht laag is, de insecten hoog zitten. En daarmee de zwaluwen ook. Met andere woorden, toen de zwaluwen laag voorbij scheerden, was er volgens mij dus sprake van een hogedrukgebied.

Hoge druk

Maar dit kwam niet overeen met de werkelijkheid, er was geen hogedrukgebied. Er was en is echter wel sprake van andere hoge druk namelijk die van zwaluwenpoep in de stallen, de hooischuur, de trekkerschuur en de paardenstal. Alles is letterlijk ondergekakt, alles. Door de zwaluwen maar ook door een dikke uil die we in de schuur hebben. Heel mooi hoor, maar wat een boel stront kunnen die vogels produceren. Om maar te zwijgen over de mussen. Die zitten vaak keurig op een rijtje op een balk en onder de balk zien we dan een keurig wit lijntje vogelpoep.

‘De spreeuw laat zich niet verjagen’

Altijd mooi die vogels, maar we hebben er dus ook last van. En als ze nou in de wei zouden blijven zoals ze horen te doen, maar nee. Er is trouwens nog een vogel die zich zou moeten voeden in de weide. Hij behoort emelten en andere larven te eten maar ook deze vogel zit het liefst in onze koeienstal. En hij is niet alleen. Met honderden tegelijk maken ze zo’n herrie dat je de koeien er nauwelijks bovenuit hoort. Alles hebben we alles geprobeerd: een roofvogelgeluid, de stallen dichthouden, gaas voor elke denkbare opening en een paar keer per dag klappend en schreeuwend door de stal lopen. Maar de spreeuw laat zich niet verjagen.

Spreeuwenseizoen

De winst van de makkelijk op te pikken mais en de beschutting van de stal is te aantrekkelijk. Nu het ‘spreeuwenseizoen’ is, doen ook zij mee met het onderschijten van alles in de stal. De voergang, de voersilo’s, de ligboxen maar ook de ruggen van de koeien. Werkelijk alles is bedekt met witte vlekken. Het gedrag van de spreeuw, leert ons het volgende: ten eerste is het voorjaar of zomer want in de herfst en winter zijn ze op trek. Ten tweede zijn ze liever lui dan moe, ze zitten namelijk liever in een koele stal dan buiten in de wei of in een holle boom waar ze volgens de site van de Vogelbescherming van nature horen. Ten derde laten ze zich absoluut niet intimideren.

‘Misschien kunnen we er als boeren nog wat van leren’

De burger houdt van ze want ze maken, eerlijk is eerlijk, spectaculaire, prachtige zwermen. Misschien kunnen we er als boeren nog wat van leren, hoe je zorgt dat burgers van je houden.

Dat met die zwaluwen blijkt na speurwerk op internet als volgt te zitten: vliegt de zwaluw hoog, dan blijft het droog, vliegt hij laag over de weide, verwacht hij regen aan zijn zijde.

Er valt een hoop te leren van vogels.

Beheer
WP Admin