Foto: ANP BoerenlevenOpinie

‘Vakantie: er moet helemaal niks’

Sommigen gaan ver, anderen naar een camping om de hoek en weer anderen gaan helemaal niet. Allemaal prima, want de kern van vakantie is: er moet niks.

De zomervakantie is in volle gang. Alleen regio Noord is nog niet zo ver maar ook dat duurt niet lang meer. En dan… tsja, en dan? Bij de kapper is de belangrijkste vraag niet hoe je je haar wilt hebben, maar of je al op vakantie geweest bent en zo niet of je nog gaat en waarheen dan wel. Steevast eindigt het gesprek met ‘o, lekker.’

Een heel geregel

Zelf vind ik vakantie helemaal niet zo lekker. Vooraf is het een heel geregel om genoeg verhalen voor Boerderij binnen te hebben en je moet altijd een collega opzadelen met dingetjes die nét niet rond zijn gekomen.

‘Als je thuisblijft, zie je onvermijdelijk werk liggen’

Als de vakantie dan eenmaal een feit is, duurt het een poos voor ik mijn draai kan vinden. Dat lukt daarna overigens wonderwel en het lukt nog beter op een plek weg van huis, ver van volle wasmanden en dergelijke. Dat is ook de reden waarom de meeste boerengezinnen met vakantie even weggaan van het erf. Als je thuisblijft, zie je onvermijdelijk werk liggen.

Subsidies voor vakantie

Vroeger was vakantie voor een boer not done. Welke boer liet er nou zijn hebben en houden achter om te gaan lopen lanterfanten? Sicco Mansholt wilde daar na de Tweede Wereldoorlog verandering in brengen. Hij bedacht het systeem van subsidies waarmee hij boeren wilde transformeren tot arbeiders met een vast inkomen. Arbeiders hadden recht op zaken als vakantie, boeren dus ook. Ze gebruikten de subsidies echter helemaal niet voor vakantie, maar voor bedrijfsuitbreiding.

Ver weg of in de buurt

Tegenwoordig gaan boeren wel met vakantie en daarbij schuwen ze verre bestemmingen niet. Canada, de VS, Zweden, het werd allemaal genoemd in de recente Boerderijvakantie-enquête, al bleek er ook niks mis met een camping om de hoek. Dan kan er, meestal door de boer, op en neer gependeld worden, want niet iedereen kan het bedrijf makkelijk uit handen geven.

‘Het wordt niet eenvoudiger om bedrijven even een weekje over te dragen aan iemand anders’

En soms lukt het gewoon niet om vervanging te regelen. Het is te duur of er is niemand beschikbaar. Ouders worden een dagje ouder en stagiairs en buurkinderen gaan tegenwoordig zelf ook met zomervakantie. Los daarvan wordt het niet eenvoudiger om bedrijven even een weekje over te dragen aan iemand anders. Dan is zo’n opgesplitste vakantie in de buurt van de boerderij nog niet zo’n gek alternatief.

Tijd doorbrengen met elkaar

Ver weg of dichtbij, eigenlijk doet dat er niet toe. Het is geen wedstrijd, het gaat erom dat je tijd samen doorbrengt. Dat doen boerengezinnen sowieso al heel veel, werk en privé lopen immers door elkaar. Tegelijk is dat de valkuil, je bent altijd aan het werk. Even weg kan een manier zijn om die vervlechting tijdelijk losser te trekken.

‘Misschien is dat wel de kern van vakantie: er moet niks.’

Afgaand op de gesprekken bij de kapper lijkt het trouwens of vakantie een verplicht nummer is, maar daar geloof ik niet in. Ik ken mensen die heel gelukkig zijn zonder. Misschien is dat wel de kern van vakantie: er moet niks.

Beheer
WP Admin