Boerenleven

Achtergrond

Meeste boeren wel met zomervakantie

Zomervakantie is bij boeren een heel geregel. Toch gaan de meesten er wel even tussenuit. Ouders nemen het bedrijf waar.

Een derde van de boeren in Nederland gaat niet met vakantie deze zomer. Het is te druk, het lukt niet om vervanging voor het bedrijf te regelen of de financiën zijn er niet naar. Ruim twee derde heeft echter wel vakantieplannen gemaakt en de meerderheid gaat dan ook daadwerkelijk weg van het bedrijf. Dit blijkt uit een online enquête van Boerderij onder ruim 300 boeren en boerinnen.

Gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd kiezen meest voor een weekje weg in eigen land. - Foto: Pixabay
Gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd kiezen meest voor een weekje weg in eigen land. - Foto: Pixabay

Een weekje weg

Boeren en boerinnen die met vakantie gaan, gaan meestal een week aaneengesloten weg. Krap een vijfde gaat hooguit 3 dagen weg, 15% gaat 2 weken weg. Een piepklein deel gaat 3 weken of langer weg. Dit blijkt niet gebonden aan leeftijd. 66-plussers die de handen in principe vrij hebben omdat de kinderen het bedrijf nu doen, gaan juist het minst vaak met vakantie: twee derde maakt hiervoor geen plannen. Dat komt deels omdat zij het bedrijf waarnemen als de jongelui met vakantie zijn, maar deels ook omdat ze er geen behoefte aan hebben. Een respondent geeft aan: “We gaan af en toe een stukje fietsen in de omgeving, dat is vakantie genoeg.”

Akkerbouwers: Twee derde gaat in de winter met vakantie, 25% gaat helemaal niet.

Op vakantie met kinderen

De meeste vakantieplannen voor de zomer worden gemaakt door gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd. Een kleine 40% blijft hierbij in Nederland, een derde gaat de grens over en krap 6% blijft thuis en maakt er daar wat van. Myrna de Wit-Zant uit Assendelft schrijft op Facebook: “We proberen leuke uitjes te maken met de kinderen: picknicken bij papa tijdens het maaien, een dagje varen in Giethoorn, een boswandeling maken, bioscoopje pakken (en hopen dat papa en mama wakker blijven), het zwembad opzetten en watergevechten houden. Dat soort dingen.”

Melkveehouders: 33% gaat deze zomer naar het buitenland, 32% procent gaat helemaal niet met vakantie.

Opvallend is dat zodra de kinderen 16 jaar of ouder zijn, het aantal gezinnen met zomervakantieplannen weer afneemt. 35% gaat niet. Maar áls de gezinnen met oudere kinderen weggaan, dan gaan ze wel vaker naar het buitenland, bijna 35% gaat de grens over. Aly Waterink uit Anevelde: “Wij gingen altijd 2 weken in de buurt kamperen. Maar de kinderen worden groter en willen wat meer zien, dus... gaan we dit jaar een weekje naar Oostenrijk.”

Vervanging tijdens vakantie

Terwijl de boer en boerin weg zijn, nemen andere familieleden de zaken op het bedrijf waar. Ouders staan met stip bovenaan op de voet gevolgd door bedrijfshulp. Die komt dan niet hele dagen maar alleen voor bijvoorbeeld het voeren en melken. Van de beschikbare familieleden worden ook vaak broers ingeschakeld om tijdelijk de honneurs waar te nemen. Ook zoons en dochters die oud genoeg zijn, nemen het bedrijf vaak over als hun ouders een weekje weg gaan.

Varkenshouders: 53% gaat deze zomer naar het buitenland op vakantie, 20% blijft thuis of gaat weg in eigen land.

Wie niet op deze opties terug kan vallen, schakelt stagiaires of buren in, zoals Marianne Adriaans uit Someren-Eind: “In het voorjaar gaan we een weekend met de bridgeclub weg en meestal als de mais in de kuil zit, gaan we nog een weekje naar het buitenland. Volgend jaar in mei willen we naar Amerika, we blijven dan maximaal 16 dagen weg, dat hebben we al vaker gedaan. Onze buurman, voormalig melkveehouder, doet het werk. Via de telefoon en de iPad kunnen we gewoon het bedrijf op afstand volgen. Het bevalt goed.”

De grotere bedrijven die met personeel werken, laten tijdens hun afwezigheid het bedrijf vaak over aan de medewerker. Ook vaak genoemd: de opgesplitste vakantie. Moeder gaat met de kinderen naar een camping in de buurt, vader komt als het werk op de boerderij het toelaat. Marjolein Langen uit Finsterwolde: “Ik ga met de kinderen weg en manlief blijft thuis of hij komt nog een dag of 2 naar ons, maar dat kan je dan pas bekijken.”

Yvonne de Jager uit Tjerkgaast: “Wij gaan een week weg met de vouwwagen en 3 jonge kids. Elke avond gaat een van ons terug om te melken en voeren, thuis te slapen, en komt dat ’s ochtends na het werk weer naar de camping.”

Later op vakantie

Van de boeren en boerinnen die deze zomer geen vakantie nemen, gaat ruim de helft wel op een ander tijdstip, buiten de zomerdrukte op het bedrijf om. Riet Hesselmans uit Ysselsteyn: “Wij nemen in maart 2 weken vakantie. Dan is het nog niet zo druk op het land. We plannen het zo dat er dan zo weinig mogelijk koeien af hoeven te kalven.”

Siepie Hietbrink-Dijkstra uit Delden: “Wij gaan in de winter een week weg, meestal naar de Canarische eilanden. De rest van het jaar gaan we minstens twee keer een midweek of weekend weg. We hebben een heel goede vervanger, anders konden we dit niet doen. We gaan nooit langer dan een week, maar wel regelmatig er even uit... heerlijk, opladen en weer door.”

Of registreer je om te kunnen reageren.