Boerin Heleen is trots op gezinsbedrijf BoerenlevenAchtergrond

Boerin Heleen is trots op gezinsbedrijf

Heleen van Beek houdt van verre reizen. Op papier leken zij en boer Wilco dan ook geen match. Inmiddels is ze boerin en daar is ze trots op.

Toen Heleen klein was hoorde ze de verhalen van haar ouders over hun jeugd op de boerderij. “Dat zei me destijds weinig. Nu vind ik het jammer dat mijn grootouders niet kunnen zien dat ik op een boerderij terecht ben gekomen. Op een boerderij waar mijn oma vroeger weleens kwam, zelfs. Sinds ik op de boerderij woon en meewerk, ben ik er trots op om boerin te zijn. Het is een eeuwenoud beroep waarbij je zowel lokaal als wereldwijd een belangrijke rol speelt in de voedselvoorziening. Ik ben er ook trots op dat we een gezinsbedrijf zijn. Daarnaast is het leuk dat hier in Salland veel jonge boeren zijn.”

Verre reizen

Heleen studeerde toerisme in Breda en had nooit gedacht boerin te worden. “Ik hou van reizen. Het liefst zo ver mogelijk weg. Mijn laatste lange reis was 6 maanden Azië, waarvan ik 4 maanden in een kindertehuis werkte.”

‘De vrijheid van de boerderij geeft mij veel terug’

Maar toen ontmoette ze Wilco, via een vriendin. “Op papier leken Wilco en ik geen match: iemand die veel wil reizen en iemand die 7 dagen in de week thuis werkt. Maar de vrijheid van de boerderij geeft mij veel terug.”

Veel tijd voor het gezin

Heleen werkte fulltime bij reisorganisatie OAD en kwam thuis te zitten toen dat failliet ging. Ze ging steeds meer doen met het melkvee, wat ze leuk bleek te vinden. En omdat ze met Wilco in een maatschap zit, volgde ze melkveehouderscursussen. “Ik wou niet afgaan op zijn kennis alleen. Door de verdieping in de materie die ik nu heb, kan ik meepraten en meebeslissen over het bedrijf.”

Heleen verzorgt nu de administratie en de kalveren en helpt mee waar ze kan, maar aan het werk op het land komt ze niet meer toe sinds dochter Rimke er is. Dat ook Wilco veel tijd met haar kan doorbrengen, vindt ze fijn. “Hij krijgt veel mee van het opgroeien van zijn dochter, meer dan iemand met een kantoorbaan.”

Blij met collega’s

Als ze met de auto op pad zijn, vindt ze het leuk de stallen van andere boeren te zien. “Ik kijk in de weilanden hoe de koeien erbij staan.” Ze vindt het ook mooi om te zien hoe een kalf opgroeit tot een gezonde melkkoe, maar is blij dat ze ook nog een baan op oproepbasis heeft. “Daardoor heb ik nog collega’s en ben er af en toe even uit.” Los daarvan proberen zij en Wilco elk jaar met zijn tweetjes een weekend weg te gaan. “Het is wel belangrijk om er af en toe samen even uit te gaan en de klok even niet in de gaten te moeten houden.”

Losse dagjes uit zijn er ook. Zo gingen ze kortgeleden met Wilco’s studieclub naar de floating farm in Rotterdam. “Wij hadden er een idee over, maar het is goed om er echt te gaan kijken en te horen dat ze juist bezig zijn om stad en platteland dichter bij elkaar te brengen.”

Binding tussen boer en samenleving

Ze weet waar ze het over heeft want in 2016 hoorden zowel Heleen als Wilco in hun studieclubs over het project Salland Boert en Eet Bewust dat streeft naar een betere binding tussen boer en samenleving. “We waren allebei enthousiast en meldden ons aan. In maart 2017 werd het openingsfeest bij ons op de boerderij gehouden.” Heleen kreeg de vraag of ze coördinator wilde worden, wat haar een mooie uitdaging leek. Het kost haar gemiddeld 8 uur per week, in de zomer soms meer doordat er dan meer evenementen zijn. 64 deelnemende boeren kent SBeEB nu, uit alle sectoren en zowel biologisch als regulier. “Er wordt in de media veel over de landbouw gezegd. Het is niet raar dat mensen zonder een link met de agrarische sector een vertekend beeld krijgen van de werkelijkheid als de berichtgeving van slechts één kant wordt belicht, wat vaak zo is.”

Mening via de media

Tot een jaar of 8 geleden vormde ze zelf haar mening ook op wat ze via de media voorgeschoteld kreeg. Nu weet ze dat dat beeld vaak niet klopt of vertekend is. “Daarom vind ik het belangrijk om vanuit de boeren te vertellen over wat we doen op onze bedrijven en welke keuzes er worden gemaakt. Zo geven we meer openheid over de sector. Daarbij moet je ook open staan voor wat de omgeving zegt en denkt. De dialoog moet bewustwording opleveren over de herkomst van het voedsel dat 3 keer daags op ons bord ligt.”

‘Ons jaarlijkse uitje is de beurs in Hardenberg. Dat krijg je als je met een boer trouwt.’

Heleen is een echte boerin geworden. Ze lacht: “Ons jaarlijkse uitje is de beurs in Hardenberg. Dat krijg je als je met een boer trouwt.”

Dit is een artikel in de Boerenleven-rubriek 'Boerin'. Meer verhalen uit deze rubriek vind je hier.

Beheer
WP Admin