Gezonde zeug met big. Een dierenarts zag rode vlekken op het uier van een zeug. - Foto: Ronald Hissink BoerenlevenAchtergrond

26 jaar geleden: zeug met verdachte rode plekken

Op 25 juli 1992 meldde een dierenarts in Lunteren aan de toenmalige Rijksdienst voor Vee en Vlees (RVV) dat hij op een bedrijf een zeug had aangetroffen met wat rode plekken op de uier.

Het bedrijf lag vlakbij een bedrijf dat al geruimd was wegens blaasjesziekte. De RVV ging op 27 juli kijken en vond toen bloedonderzoek niet nodig. Maar op 21 september bleek het bedrijf toch besmet en werd het alsnog geruimd.

Volgens het toenmalige Ministerie van Landbouw viel de RVV niets te verwijten, er was volgens de voorschriften gehandeld. De verdachte vlekken zouden niet duidelijk klinische verschijnselen van blaasjesziekte zijn geweest.

Fouten gemaakt bij bestrijding blaasjesziekte

Niettemin erkende het ministerie wel dat er tijdens de bestrijding van de besmettelijke veeziekte, die qua uiterlijk erg op MKZ lijkt, fouten waren gemaakt. Zo hadden er nooit varkens van een verzamelplaats in het besmette gebied vervoerd mogen worden. Dat was toch gebeurd en toen in Italië dieren positief werden getest op blaasjesziekte, deed dat land meteen de grenzen dicht en waren de rapen voor Nederland goed gaar.

Het was namelijk al de 2e keer dat uit Nederland afkomstige varkens positief werden bevonden. De eerste gevallen dateerden van 3 juli. De maatregelen die Nederland toen had genomen, zoals ruimen en het instellen van vervoersverboden, waren al goeddeels opgeheven toen via Italië ziektegeval nummer 2 bekend werd.

Geen schadevergoeding

Veel boeren op de Veluwe kwamen daardoor ernstig in de problemen. Terwijl de rest van Nederland al werd vrijgegeven, bleven de Veluwe en het oosten van Utrecht op slot. Boeren die een schadevergoeding eisten, vingen echter bot.

In 1994 vonden de Italianen voor het laatst een varken uit Nederland met blaasjesziekte. Waar het dier de besmetting opliep, is niet bekend.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 25 juli en is onderdeel van de rubriek Historisch

Beheer
WP Admin