Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1981: Stapels autobanden om kuil aan te drukken

De foto is geschoten in 1981 en dat is nog niet zo heel lang geleden. Toch is het een tafereel dat je tegenwoordig veel minder ziet: een voorraad oude autobanden om de gras- en maiskuil mee aan te drukken.

Op zware gronden werden ze veel gebruikt, daar was het aandrukken met een laag grond niet zo eenvoudig, vooral het verwijderen van de grond was zwaar werk. Autobanden waren een handig alternatief: ze gingen jaren mee, je kon ze makkelijk aanbrengen en er net zo makkelijk weer een paar weghalen om een stuk kuil te snijden.

Ook een aantal nadelen

Nadelen waren er ook, zo kon er bij sterk versleten banden ijzer door het rubber naar buiten steken. Dat kon niet alleen voor verwondingen zorgen bij mensen maar ook bij het vee. Het ijzer ging namelijk roesten, brak af en kon zo in het gras terechtkomen en via die weg in het binnenste van de koe.

Verder was het lastig om overal evenveel druk te krijgen. Tegen die achtergrond waren banden met een te grote diameter uit den boze. En onderzoek naar aandrukmethoden van Wageningen-UR vond bovendien uit dat het aanbrengen van banden tijdrovender was dan het aanbrengen van grond of zandslurven.

Een aanvullend rapport van de Arbodienst adviseerde om de rug te sparen en niet handmatig de banden op en van de kuil te halen maar een voorlader te gebruiken.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 41 van dinsdag 10 juli en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin