Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1970: Varkens en jongvee samen onder één dak

Varkens en jongvee stonden vroeger vaak onder één dak, zoals op deze foto van begin jaren 70.

Mogelijk dat bij het bedrijf op de foto even plek tekort was in de varkensstal, want het geheel lijkt specifiek ingericht voor rundvee. Hoe dan ook, vroeger zaten varkens en rundvee wel vaker onder één dak.
Artikel gaat verder onder video en foto

Aan één kant stonden dan melkkoeien op een grupstalgedeelte, aan de andere kant stond het werkpaard met daarnaast wat vleesvarkens achter een dik eikenhouten schot.

Arbeidstechnisch was het handig, je hoefde niet het hele erf over met emmers slobber en brokken. Maar uit oogpunt van hygiëne en ziektepreventie was het niet aan te raden.

Deze gecombineerde manier van huisvesten leverde gemak maar ook risico’s op. Het komt nu niet meer voor, varkens zijn nu strikt gescheiden van andere diersoorten. - Foto: Misset

Deze gecombineerde manier van huisvesten leverde gemak maar ook risico’s op. Het komt nu niet meer voor, varkens zijn nu strikt gescheiden van andere diersoorten. – Foto: Misset

Ziekte van Aujeszky

Achterop deze foto staat niet voor niets nadrukkelijk geschreven dat deze situatie geen navolging verdient, vooral met het oog op Aujeszky. Deze ziekte, ook wel aangeduid met pseudorabiës, kwam toen nog veel voor. Varkens waren dragers van het virus dat vervolgens ook andere dieren kon besmetten, zoals runderen, schapen, geiten, honden en katten. Voor hen is de ziekte dodelijk, voor volwassen varkens niet, al worden ze er wel flink ziek van.

De ziekte zorgde voor zoveel schade dat Nederland in de jaren 80 startte met een uitroeiingsprogramma met onder meer verplicht enten met speciale markervaccins. Sinds 1 januari 2009 is Nederland officieel Aujeszky-vrij; enten is nu verboden.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 43 van dinsdag 24 juli en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen (linken naar digitale magazine en

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin