Foto: Ruud Ploeg BoerenlevenFoto

‘Ik wil wel stappentellers maar geen melkrobot’

Martin Jansen (24) wil meer automatiseren, maar niet alles door een computer laten overnemen.

Martin zit in een maatschap met zijn ouders. Ze hebben 180 melkkoeien, 85 stuks jongvee. Martin doet het landwerk en springt bij waar nodig, daarbij is hij zzp‘er voor agrarisch werk.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“Ik zou meer willen automatiseren. Nee, geen melkrobot. We melken nu in een 2 x 10 visgraat en dat wil ik zo houden. Je ziet de koeien 2 keer per dag, dat vind ik prettiger dan helemaal op de computer vertrouwen. Wel zou ik stappentellers willen, nu missen we af en toe een tochtige koe. Ja, dan moet je ook op de computer vertrouwen, maar ik zie het als hulpmiddel, niet als vervanger voor mijzelf. Tot slot zou ik de rantsoenen willen optimaliseren. Nu voeren we alles mais en gras, ik wil dat meer afstemmen op het productiestadium.”

Over 5 jaar …

“Dan zit ik volop in het bedrijf maar voor de rest is alles erg onzeker. We zitten tussen 2 natuurgebieden in en de provincie wil ons verplaatsen. Dat biedt nieuwe kansen, maar voorlopig is hoe en waarheen nog een grote vraag.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin