Boerenleven

Achtergrond

‘Ik doe alles in huis, hij alles in het bedrijf’

Samen wonen en werken op hetzelfde erf, wat doet dat met de relatie tussen man en vrouw? Ronald en Jolanda Hilverts vertellen wat het voor hen betekent.

Ronald (43) en Jolanda (41) Hilverts wonen met hun kinderen Joran (12), Roan (9) en Jolijn (5) in Holthe bij Onstwedde (Groningen). Ze hebben 70 melkkoeien op ca. 65 ha, een camperkampeerterrein en een melktap voor campinggasten en voorbijgangers. Jolanda werkt 4 dagen per week buitenshuis.

Ronald

We kennen elkaar al 25 jaar. In 1993 kwam Jolanda nieuw in ons dorp wonen en was het in de jeugdsoos meteen een klik op het eerste gezicht. In eerste instantie viel ik voor haar spontaniteit, nu weet ik dat ze ook nog heel erg zorgzaam is. Ze houdt van haar werk in de zorg en is blij met de grote verscheidenheid aan contacten die dat oplevert.

‘Ze wil dat de kinderen zich ouders herinneren die er zijn, ook al werken ze veel’

Omdat ze 4 dagen werkt, is ze erg gesteld op haar tijd met de kinderen na haar werk. Als ze vrij is, dan is ze er volledig voor hen. Er gaat bij ons veel tijd zitten in het halen en brengen naar zwemles, sport en wedstrijden. We proberen ook altijd bij beide zoons te gaan kijken als ze moeten spelen. Ze zegt altijd dat ze wil dat de kinderen zich ouders herinneren die er zijn, ook al werken ze veel. En Jolanda vindt vooral gezelligheid belangrijk. Daarmee bedoelt ze leuk bij elkaar zijn en samen dingen doen. Daarom gaan we elk jaar ook sowieso een weekend of midweek ergens heen. Even met elkaar.

Jolanda en ik zijn in 2003 op het bedrijf komen wonen, sindsdien doet ze naast haar werk ook nog eens het grootste deel van de administratie. We zijn een goed team. De koers van het bedrijf overleggen we samen maar ik ben meestal wel degene die de knoop doorhakt.

‘Zij is van nature minder vol plannen en wil me enigszins afremmen’

Ik heb altijd enorm veel plannen en zie dat ook als een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap om altijd te kijken wat je kunt doen om het bedrijf te verbeteren. Jolanda is van nature minder vol plannen en wil me dan op haar beurt enigszins afremmen. Dat komt me natuurlijk niet altijd goed uit maar het werkt wel goed in combinatie met elkaar. Het geeft bij mij de rust en bezinning die er anders waarschijnlijk niet zou zijn. Niet dat de plannen daardoor dan per definitie niet doorgaan hoor. Ze worden daardoor met name wat uitgebreider en beter doordacht of op een ander moment uitgevoerd. Toen het vergunningstraject voor de camperkampeerplek erg lang bleek te zijn, heeft ze regelmatig gezegd dat ik beter het bijltje erbij neer kon gooien. Maar uiteindelijk zijn we er allebei blij mee dat het is gelukt en dat nu steeds meer camperrijders hun weg naar onze camping vinden.

Jolanda

Zijn enthousiasme over van alles en nog wat, zijn jeugdigheid en zorgzaamheid zijn de dingen die hem voor mij zo aantrekkelijk maken. Maar iemands leuke kanten kunnen meteen ook zijn minder handige punten zijn. Bij plannen waar Ronald soms heel enthousiast over is, zie ik meer beren op de weg.

‘Iemands leuke kanten kunnen meteen ook zijn minder handige punten zijn’

Hij gaat meestal door waar ik zou stoppen, is ook koppig in wat hij wil. Als zich iets in zijn hoofd heeft genesteld, dan laat hij dat maar zo niet los! De beren die ik zie, hangen voornamelijk samen met de tijd die hij in zijn plannen moet steken. Ik denk dan: ‘Je gezin is er ook nog.’ Hij moet niet vergeten dat je nu leeft en nu ervan moet genieten wat er om je heen gebeurt. Voor je het weet zijn de kinderen namelijk groot. Gelukkig houdt ook hij van gezelligheid en het doorbrengen van tijd met elkaar, de momenten te pakken die zich voordoen. Ik doe dat wel wat vaker dan hij. Met zijn werk is dat gewoon moeilijker te regelen. Voor je het weet kalft er weer een koe of moet er iets met de melkrobot. De stabiliteit van het gezin is voor hem heel belangrijk. De melktap was voor hem een belangrijk onderdeel van de camperplaats en ik ben blij dat we ook die hebben doorgezet. Net als de plaats zelf was ook hiervoor een lange adem nodig wat betreft vergunning.

‘Onze rolverdeling is eigenlijk vrij simpel’

En hij zet daarbij écht langer door dan ik. Ik was allang gestopt. Maar het brengt leuke aanloop en andere praat naar het erf en ook de campergasten waarderen het enorm dat ze hun halve litertje melk kunnen tappen. Onze rolverdeling is eigenlijk vrij simpel. Ik doe alles in huis, hij doet alles in het bedrijf. Vanwege fysieke klachten lukt het mij sowieso niet om wat zwaarder werk achter te doen. En met mijn 4 dagen buiten de deur blijft daar sowieso weinig tijd voor vrij. De administratie doen we samen waarbij ik het meeste doe. Hij brengt ’s ochtends de kinderen naar school of zorgt dat ze de deur uitgaan, net naar gelang de leeftijd. Ik maak de tassen klaar.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 36 van dinsdag 5 juni en is onderdeel van de rubriek Man & Vrouw

Of registreer je om te kunnen reageren.