Foto: Wies Meertens BoerenlevenAchtergrond

Gezocht: kennis over het boerenleven

Fotograaf Cas Oorthuys maakte meer dan 500.000 foto’s in de periode 1935-‘75. Het Nederlands Fotomuseum zoekt de hulp van mensen met vakkennis om zijn archief te beschrijven.

Cas Oorthuys (1908-1975) is een van de bekendste Nederlandse fotografen van de 20ste eeuw. Hij maakte van bijna al zijn negatieven contactafdrukken en bewaarde deze in speciale albums. Deze 442 albums vormen de ingang tot zijn enorme archief.

Portret Cas Oorthuys, Amsterdam (1955). - Foto: Wies Meertens

Portret Cas Oorthuys, Amsterdam (1955). – Foto: Wies Meertens

Met financiële hulp van het Prins Bernard Cultuurfonds worden deze albums nu gedigitaliseerd om verval te voorkomen. De foto’s zijn netjes geordend, maar beschrijvingen ervan zijn er niet of zijn slechts summier.

De foto’s bieden de mogelijkheid om een reis terug in de tijd te maken, maar worden pas historisch waardevol als de op de foto’s zichtbare technieken en bedrijfsprocessen goed beschreven zijn. Daarom is het Nederlands Fotomuseum op zoek naar mensen met kennis over bepaalde onderwerpen om het archief te beschrijven.

  • Foto's: Cas Oorthuys, Nederlands Fotomuseum

    Foto’s: Cas Oorthuys, Nederlands Fotomuseum

  • Gezocht: kennis over het boerenleven

  • Gezocht: kennis over het boerenleven

  • Gezocht: kennis over het boerenleven

Helpen met beschrijven

Heeft u verstand van de technieken, machines en bedrijfsprocessen die gebruikt werden in de land- en tuinbouw tussen 1935 en 1975? Of heeft u veel kennis van een bepaalde streek of klederdracht? Lever dan een bijdrage aan het beschrijven van de Nederlandse geschiedenis en het archief van Cas Oorthuys.

Zo helpt u mee

  • Maak een account aan op Velehanden.nl.
  • Ga na registratie naar het project ‘Captions for Cas’.
  • Geef uw expertisegebied op. Bijvoorbeeld: aardappelen en granen, fruit, koeien en varkens of zuivelindustrie.
  • Bekijk de contactbladen die aansluiten bij uw expertise.

Met het beschrijven van de foto’s spaart u onder meer voor toegangskaarten voor de tentoonstelling over het werk van Cas Oorthuys. De tentoonstelling wordt op 15 september geopend.

Wie is fotograaf Cas Oorthuys?

Cas Oorthuys (1908-1975), opgeleid en werkzaam als architect, koos in 1936 toch documentaire fotografie als beroep. In de oorlog werkte hij in opdracht van het Agrarisch Fonds aan een boek over de landbouw in Nederland.

In 1947 reist hij door Indonesië om te fotograferen voor het boek Een staat in wording. Hij ontwikkelt zich tot dé fotograaf van de wederopbouw. Hij fotografeerde een breed scala aan onderwerpen. Zijn fotografie levert een enorme bijdrage aan het beeld van de Nederlandse cultuur tussen 1935 en 1975. In 1990 werd zijn archief, met meer dan 500.000 negatieven, overgedragen aan het Nederlands Fotomuseum.

Beheer
WP Admin