Foto: ANP BoerenlevenOpinie

‘Vet coole fourwheeldrive’

De buurman rijdt met zijn Landrover over ons erf. Een vriend heeft een Dodge Ram. Kijk, zulke stoere auto’s vind ik vet cool.

‘Oh kijk mama, een soldatenauto!’ FJ wijst naar de Landrover van een buurman die bij ons op het erf rondrijdt. Op zoek naar ‘gevogelte’ om te schieten. Het is een legergroene auto die inderdaad op een legertruck lijkt. Bert, zo heet de jager die ook nog eens slager is, ziet ons en komt even naar ons toegereden. Niet alleen FJ kijkt zijn ogen uit maar ik ook. Een 4 jaar oude Landrover die er van binnen tiptop uitziet, ik vind dat vet cool. Bert legt wat uit over de auto, wat hij ermee kan en wat hij ermee doet.

‘Onze auto kan qua stoerheid echt niet op tegen deze outdoorcar’

Zelf hebben we een leaseauto, een beetje een sportieve dieselversie die vooral gemaakt is voor het afleggen van heel veel kilometers op de snelweg. Die kan qua stoerheid echt niet op tegen deze outdoorcar.

Mooi, maar niet praktisch

Bert rijdt na een praatje weer door naar zijn volgende jachtgebied. Stoere auto’s, daar droom ik toch ook wel beetje van, het hoort ook wel op de boerderij dacht ik altijd. Maar eigenlijk zijn zulke auto’s helemaal niet praktisch voor een werkende moeder annex boerin. Onze buurboer heeft bijvoorbeeld een grote jeep, maar hij heeft maar 2 stoelen voorin. Niet handig. En voor een man als Bert die de kinderen de deur uit heeft, of voor een bevriende akkerbouwer in Noord-Holland die op zichzelf woont, kan het prima. Hij heeft echt een hele stoere auto, een zwarte Dodge Ram 2500. De wielen hebben een diameter van 20 inch.

‘Een McDrive of een parkeergarage gaat ’m niet worden’

Gaaf voor op het erf en op de Noord-Hollandse uitgestrekte landschappen, maar echt een ramp voor in de bewoonde wereld. De vriend kan trouwens gewoon voor de supermarkt parkeren, maar een McDrive of een parkeergarage gaat ’m niet worden.

Op wintersport met de Dodge Ram

Vorig jaar zijn we met hem mee gereden naar de wintersport, ik moest mezelf erin hijsen. Charlotte was toen nog maar 7 weken oud en wat bleek? In die stoere Dodge Ram zat gewoon een iso-fix, zo’n systeem om een kinderzitje in vast te zetten. Hoezo geen auto voor een gezin?

‘Ik vond het een avontuur’

En wát een overzicht op de snelweg heb je in zo’n auto. En wat een respect krijg je van de medeweggebruikers. Ik vond het dus een avontuur, zeker toen we door een omleiding midden in zo’n pittoresk besneeuwd bergdorpje de weg kwijtraakten. Sneeuwkettingen heeft-ie niet nodig, maar even keren of een krappe bocht nemen, dat zit er met zo’n auto niet in. Die hele wintersportweek is de auto overigens verder niet gebruikt want de motor moet wel een kwartier opwarmen. Dat doet onze auto toch iets sneller.

We hebben zo’n auto in Nederland, op een melkveehouderij gewoon echt niet nodig maar zodra ik ook maar één reden kan bedenken, dan staat hier vast een keer een grote fourwheeldrive op de dam.

Beheer
WP Admin