Foto: Margreet Welink BoerenlevenAchtergrond

Het verhaal achter het glas melk

Yvon Jaspers wil het echte boerenleven laten zien en trok afgelopen zondagavond met Onze boerderij meteen 1,5 miljoen kijkers.

Dat is niet zoveel als een gemiddelde uitzending van Boer zoekt Vrouw, maar evengoed met afstand het best bekeken programma op de betreffende avond. De reacties waren overwegend positief. De komende 3 zondagavonden volgen de overige delen.

Reacties van boeren

Boeren reageerden vooraf enthousiast op de aankondiging van het nieuwe programma dat de landbouw eindelijk eens van een andere kant zou laten zien, los van de excessen en schandalen die nu meestal de landelijke media halen. Tegelijk waren sommigen ook sceptisch want het was ‘één positieveling in de vorm van Jaspers tegenover 100 negatievelingen in de vorm van burgers, dus wat kon dat nou uithalen?’ En inderdaad waren er na afloop van de eerste aflevering kritische reacties, ook uit boerenhoek. Op Boerderij.nl reageert bijvoorbeeld iemand: ‘Jammer dat het mestprobleem wordt neergezet als teveel mest. We hebben echter niet teveel mest, alleen volgens een op papier gedateerd afgesproken fosfaatplafond.’

Kritiek op Jaspers

De meeste kritiek kwam echter van kijkers die meenden dat Jaspers alle ruimte bood aan mensen die het dierenwelzijn met voeten treden.

Jaspers is bekend met zulke kritiek maar haalt er haar schouders over op: “Ik ben altijd voorbereid op een hele hoop bagger. Ik weet dat die komt maar ik kan er verder niks mee. Het bevestigt me alleen maar meer in de noodzaak van dit programma.”

Andere kijk op landbouw

Haar doel is om burgers op een andere manier naar de landbouw te laten kijken omdat de meeste mensen ‘het verhaal achter hun glas melk niet kennen.’ Ook zelf wist ze veel niet. Ze noemde het ‘best choquerend’ dat ze al zoveel jaren meeloopt op verschillende boerenbedrijven en toch niet alles zag wat er gebeurde. De enorme impact van ziekte onder het vee en de introductie van fosfaatrechten bijvoorbeeld. Boerin Agnes Lensink vertelde in de eerste uitzending in tranen dat alle onzekerheid over fosfaatrechten ‘je gewoon sloopt’. Jaspers neemt het zichzelf kwalijk dat ze dat al die jaren niet heeft gezien: “En ik ken Agnes notabene al 10 jaar!”

Overwegend positieve recensies

Ondanks de voorspelde negatieve reacties, waren de recensies overwegend positief. Verschillende kranten noemden het een ‘ontroerend portret’ van boeren. Jaspers hoopt dat als de hoge kijkscore doorzet, ze uiteindelijk meer afleveringen kan maken dan de 4 die nu zijn opgenomen.

Beheer
WP Admin