Boerenleven

Achtergrond 1 reactie

Dit is het kalf van Yvon Jaspers

Suus groeit uit van klein, peperduur ‘fosfaatkalf’, tot een fraai pinkje.

Terloops had Yvon Jaspers het vorig jaar laten vallen: dat ze stiekem droomde van een eigen boerderijtje met wat grond en dieren. Prompt kreeg ze van boerin Suzanne Ruesink uit Aalten een kalf cadeau onder het mom: ‘Begin hier dan maar eens mee.’ Jaspers vernoemde het naar de eigenaar en gaf het de naam ‘Suus’.

Maar toen diende zich een probleem aan. De tv-presentatrice heeft weliswaar een koppeltje kippen in haar tuin, maar voor een kalf is geen plek. Ze kon het stallen bij een boer in een naburig dorp die -om niet in de fosfaatproblemen te komen – er zelf vee voor afstootte.

Duurste kalf van Nederland

Korte tijd later werd de kleine Jersey misschien wel het duurste kalf van Nederland. Kort nadat Ruesink het had afgevoerd, kreeg ze van de overheid namelijk een heffing van € 5.200 omdat haar jongveegetal niet meer klopte. Dat getal was net ingevoerd en moest voorkomen dat boeren massaal hun jongvee bij opfokkers gingen stallen om zo bij hun melkvee fosfaatruimte te creëren. Jongveefokkers vielen namelijk niet onder de fosfaatregels.

Complexe regelgeving

Ruesink was zich echter zich van geen kwaad bewust. Ze wilde slechts een leuke stunt uithalen en gaf aan de boete juridisch aan te gaan vechten. De complexe regelgeving was één van de redenen waarom Jaspers een nieuw tv-programma wilde maken over het ‘echte boerenleven’. Dat werd Onze boerderij, aanstaande zondag is om 20.20 uur de tweede aflevering te zien.

Intussen gaat het uitstekend met Suus. Van een klein kalf is ze uitgegroeid tot een fraai pinkje. Uiteindelijk zal ze volledig als melkkoe gaan meedraaien op het bedrijf.

Eén reactie

  • rosendal

    Ik denk dat weer zo'n 1,5 miljoen kijkers Onze Boerderij(2) van Yvon Jaspers hebben gezien (Zondag 27 mei 2018, NPO-1, 20.25-21.15 uur) en.... zagen hoe zij op een Farm&Country Fair in Aalten een nuchter kalf , "Suus "gedoopt, kreeg aangeboden en naar haar biologische buurman in Loenen a/d Vecht vervoerde in een privé-busje (140 km enkele reis). FOUT...en nog eens FOUT. Wat je met gezelschapsdieren nog mag, mag je nooit met landbouwhuisdieren! (Zelfs Islamieten weten dat inmiddels bij vervoer van schapen/geiten naar een Offerfeest).

Of registreer je om te kunnen reageren.