Boerenleven

Achtergrond 2 reacties

‘Dat luchtgekoelde geluid pik ik er zo uit’

Arie Jongeneel in Groot Ammers (Zuid-Holland) weet niet anders of deze Deutz was in de familie. Ook zijn eigen kinderen leerden erop rijden. “Ik héb er wat mee.”

“In 1990 heb ik deze Deutz bij mijn broer uit de schuur gehaald, waar hij verlaten in een hoekje stond. Mijn vader, en later mijn broer, hebben hem van 1962 tot eind jaren 80 goed gebruikt op het familiebedrijf, maar op een gegeven moment loonde het bedrijfsmatig niet meer om hem op te knappen. Logisch.”
“Ik kreeg uiteindelijk wel de drang om dat te gaan doen. De motor koste nog wel wat hoofdbrekens, jarenlang gebruikt als vacuümpomp bij het weidemelken had zijn weerslag gehad. Uiteindelijk is er een nieuwe motor ingekomen. Met 25 pk is de motor nu iets zwaarder dan de 18 pk die er origineel in hoort.”
Artikel gaat verder onder de foto‘s

De Deutz F2L 612 uit 1957 van Arie Jongeneel. - Foto's: Joep van der Pal/Roel Dijkstra
De Deutz F2L 612 uit 1957 van Arie Jongeneel. - Foto's: Joep van der Pal/Roel Dijkstra

“Mijn vader had de oude hef verkocht maar ik heb toch nog een originele hefinrichting kunnen kopen en er opgezet. Vroeger was het mestladen met de Wifo-achterlader mijn favoriete klus met als goede tweede het kantensnijden. Dan reed ik op de trekker en liep mijn vader er met de kantensnijder achteraan. Zo hebben we kilometers aan kanten gedaan. Ik denk dat de trekker zolang op het bedrijf is gebleven vanwege de vele veengrond. Als het nat was, kon deze Deutz altijd nog wel ergens komen.”

“Bij de volkstuinvereniging maakt hij de paden wat glad, ik haal grond met het grondbakje en doe meer van dergelijke kleine klussen. Ook de originele maaibalk zit er trouwens nog bij. Daar heeft mijn vader echt uren en uren mee gemaaid.”

Arie Jongeneel (53) in het Zuid-Hollandse Groot Ammers is timmerman.
Arie Jongeneel (53) in het Zuid-Hollandse Groot Ammers is timmerman.

“Ik heb echt iets met deze trekker. We hebben er thuis allemaal op leren rijden en ik weet niet anders of die trekker is in de familie. Ook mijn kinderen hebben er sinds hij is opgeknapt op leren trekkerrijden. Dat luchtgekoelde geluid pik ik er overal tussenuit. Mijn kinderen ook trouwens, die hoorden me vroeger al van verre aankomen.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 33 van dinsdag 15 mei en is onderdeel van de rubriek Trekker uit mijn jeugd

Laatste reacties

  • schepershj

    Wat leuk alleen jammer dat hun, zelf gebouwde mininatuur trekker niet op foto staat.

  • alco1

    Ja de luchtkoeling was bij ons ook de vacuümpomp met melken.

Of registreer je om te kunnen reageren.