Foto: ANP BoerenlevenAchtergrond

21 jaar geleden: Nutricia zwicht voor publieksacties

Voedingsmiddelenconcern Nutricia beloofde om tot 2 mei 1997 zich niet te bezig te houden met genetisch veranderde eiwitten. Dat was de uitkomst van een kortgeding dat De Dierenbescherming, stichting Natuur en Milieu en Alternatieve Konsumenten Bond hadden aangespannen tegen het bedrijf.

Aanleiding hiertoe was een convenant uit 1994 waarin Nutricia met de drie organisaties overeen was gekomen om een samenwerking met Pharming in Leiden, eigenaar van de stier Herman, op te schorten tot er een nieuwe ethische toetsing van de proeven zou hebben plaatsgevonden. De proeven hadden betrekking op de winning van het ontstekingsremmende eiwit lactoferrine uit melk van Hermans nakomelingen.

Volgens de 3 organisaties had Nutricia de afspraak geschonden door toch alvast lactoferrine uit de melk van Herman-dochters te onderzoeken. Het voedingsmiddelenconcern ontkende dit.

Publieksacties tegen Nutricia

De partijen kwamen er onderling niet uit, waarop de

organisaties onder aanvoering van de Dierenbescherming overgingen tot publieksacties tegen Nutricia. Die vond vooral de postercampagne met een bange baby grievend en schadelijk voor het imago.

Aanvankelijk wilde Nutricia de overeenkomst met Pharming niet opzeggen, maar deed dat onder druk van de acties toch, maar voor de duur van een jaar. De organisaties wilden echter meer. Bij de rechtbank kwam het uiteindelijk tot een akkoord.

Stier Herman. Het conflict tussen Nutricia en de dierenbeschermingsorganisaties spitste zich toe op de productie van lactoferrine uit melk van nakomelingen van deze gemanipuleerde stier. - Foto: ANP

Stier Herman. Het conflict tussen Nutricia en de dierenbeschermingsorganisaties spitste zich toe op de productie van lactoferrine uit melk van nakomelingen van deze gemanipuleerde stier. – Foto: ANP

De drie organisaties wilden vervolgens een publiek debat houden over de genetische manipulatie van dieren. Nutricia mocht daarbij wel het belang voor medicinale doeleinden bepleiten.

Lactoferrineproef mislukt

Het project met de lactoferrinewinning, bleek niet haalbaar. De Herman-dochters hadden er maar weinig van in hun melk en ethisch lag het uiteindelijk allemaal te moeilijk. Herman werd gecastreerd en lactoferrine wordt niet meer gewonnen met genetisch veranderde koeien.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 2 mei en is onderdeel van de rubriek Historisch

Beheer
WP Admin