Boerenleven

Achtergrond 7 reacties

1980: Waaier van drijfmest

Jarenlang was dit een normaal beeld in het voorjaar: een trekker en een giertank met een mestwaaier.

De geur was tot in de verre omtrek te ruiken. Niet alleen burgers knepen hun neus dicht, ook boerinnen hingen op dagen dat er gegierd werd de was niet buiten te drogen. De waaier ontstond doordat de mest uit de tank via een spuitmond op een ketsplaat gespoten werd. De verdeling over het land ging hierdoor heel gelijkmatig.

De foto is uit 1980. In het voorjaar was dit een normaal beeld maar boeren gierden ook buiten het groeiseizoen. Dan was de benutting van mineralen laag. In 1993 werd bovengronds uitrijden verboden. - Foto: Misset
De foto is uit 1980. In het voorjaar was dit een normaal beeld maar boeren gierden ook buiten het groeiseizoen. Dan was de benutting van mineralen laag. In 1993 werd bovengronds uitrijden verboden. - Foto: Misset

Mest als waardevol product

Een onderzoek van Wageningen Universiteit concludeerde dat met de komst van giertanks, anders tegen mest werd aangekeken. Vroeger was het een waardevol product waar zorgvuldig mee om werd gesprongen. Nauwgezet werd vaste mest vermengd met stro, de gier kreeg een aparte opslag. Na een jaar rijpen was de vaste mest omgezet in ‘een rijk, bodemleven stimulerend en humusverhogend organisch mengsel’. Elke kilo telde.

Ligboxenstal en mestkelder

Toen de productie per koe omhoog moest, deed de ligboxenstal en de mestkelder zijn intrede. Alle mest ging vanaf toen in de put. Er was genoeg en alles moest op het land, plus grote hoeveelheden kunstmest. Het stuwde de productie enorm op tot duidelijk werd dat er met die mestwaaier veel stikstof in de vorm van ammoniak ‘de lucht in ging’. Een ander deel regende in de sloot of zakte uit naar het grondwater. De mineralenbenutting bleek minder goed dan gedacht.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 32 van dinsdag 8 mei en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen.

Laatste reacties

 • alphons1

  klopt niet helemaal. toen er meer kunstmest gebruikt gin worden gin bodemleven achter uit. omdat kunstmest schimmels in de bodem dood. zodoende liep de kwaliteit van het eiwit in het voer achter uit. en zo door het slechter kwaliteit eiwit is er meer ammoniak gekomen. dit heeft niks met de ketsplaat te maken.

 • hollandagri

  alpons. en als je zuurstof in de mest brengt dan geeft dat het zelfde effect als met vaste mest.

 • Gerrit Swinkels

  Heel leuk om Mijn film op jullie site te zien
  Ik heb 10 jaar bij de loonwerker gewerkt in Liessel

 • ttheelen

  Een mooie oud-hollandse uitvinding van Lely uit 1955!

 • WGeverink

  Mest injecteren is volgens de biologische boeren nadelig voor het bodemleven, de bodem, het gewas, de insecten, de weidevogels en het brandstofgebruik etc. Als het zo gunstig was zouden juist de Biologische boeren het injecteren omarmen maar dat is de groep die er om genoemde redenen van af wil.

 • farmerbn

  Wij rijden anno 2018 nog steeds onze drijfmest zo uit. Hollandse stagiairs vinden het prachtig.

 • WGeverink

  Daar is ook niks mis mee @farmerbn. Onze vrachtauto's spreiden ook bovengronds en ik denk ook dat bovengronds het beste is voor grasland. Wij hebben ook het probleem dat als de zode zacht genoeg is om te injecteren je het land aan flarden rijdt en als het land goed genoeg is om op te rijden de injecteur de grond niet in wil. We zouden er ook drie keer zoveel pk"s voor nodig hebben en heel veel extra brandstof. Nederland is door wageningen universiteit op het gebied van mest uitrijden flink op achterstand gezet. De cijvers waarop de beslissing tot injecteren toendertijd gemaakt zijn zijn nu er aan wordt getwijfeld zomaar verdwenen... Het is daarom redelijk om aan te nemen dat er geen zak van klopt en ze het bewijs hebben vernietigd...

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.