Boerenleven

Achtergrond

27 jaar geleden: Het woelige WIR-weekend

Veel boeren maakten er (ook oneigenlijk) gebruik van: de Wet op de Investeringsrekening, kortweg de WIR.

Ondernemers die investeerden in bedrijfsmiddelen, konden die via deze regeling fiscaal gunstig aanschaffen. De wet gold sinds 1978 en was gekoppeld aan een hele lijst bedrijfsmiddelen die ervoor in aanmerking kwamen. Wie zo’n WIR-investering deed, kon een bepaald percentage van de aanschaf in mindering brengen op de inkomstenbelasting. Soms viel die daardoor negatief uit zodat mensen geld terugkregen van de fiscus. Aantrekkelijker kon bijna niet.

Overheid schaft regeling af: WIR-weekend volgt

Al snel werd duidelijk dat er veel zogenaamd oneigenlijk gebruik van de WIR werd gemaakt. Vandaar dat de overheid op 29 februari 1988 de regeling in de bestaande vorm afschafte. Het weekend zou later bekend worden als het ‘WIR-weekend’. Op de valreep werden links en rechts in allerijl contracten afgesloten of iets wat daarop leek. Notariskantoren draaiden overuren, sommige bleven zondag tot 12 uur ’s nachts open om akten op te maken.
Artikel gaat verder onder de foto

Premier Ruud Lubbers in 1988 tijdens het debat in de Tweede Kamer over wie verantwoordelijk is voor het lekken naar 'ondernemersland' over het op handen zijnde afschaffen van de WIR-regeling. - Foto: ANP
Premier Ruud Lubbers in 1988 tijdens het debat in de Tweede Kamer over wie verantwoordelijk is voor het lekken naar 'ondernemersland' over het op handen zijnde afschaffen van de WIR-regeling. - Foto: ANP

Contracten uit WIR-weekend streng gecontroleerd

Spoedig bleek dat onder het mom van aangegane verplichtingen allerlei zogenaamde contracten waren afgesloten. Het ministerie van Financiën droeg belastinginspecteurs op om contracten en dergelijke uit de periode rond 27 en 28 februari extra zorgvuldig te beoordelen. Voor de WIR was relevant of er verplichtingen waren aangegaan ter aanschaffing van bedrijfsmiddelen. De verplichtingen moesten daarbij niet eenzijdig en zonder schadevergoeding kunnen worden opgezegd.

Op 18 april 1991, vandaag 27 jaar geleden, deed de overheid de mededeling om streng te controleren nog eens over. De staatssecretaris meldde dat alle eenheden van de belastingdienst druk waren met onderzoek naar de aanvaardbaarheid van de ingediende WIR-claims.

Hoeveel boeren achteraf de WIR-steun niet toegekend kregen of terug moesten betalen, werd niet bekend.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 18 april en is onderdeel van de rubriek Historisch

Of registreer je om te kunnen reageren.