Boerenleven

Achtergrond

1960: Kunstmest strooien met de zaaiviool

In 1960 is deze foto geschoten. De persoon bedient een zaaiviool. Dat was een trechtervormige bak, eerst van hout maar later van zink.
Met een zaaiviool was veel regelmatiger te strooien dan met de hand. Daarbij zaten mensen vaak achterop een platte wagen en gooiden met schepjes de kunstmest in het rond. - Foto: Misset
Met een zaaiviool was veel regelmatiger te strooien dan met de hand. Daarbij zaten mensen vaak achterop een platte wagen en gooiden met schepjes de kunstmest in het rond. - Foto: Misset

De bak werd aan een riem over de schouder gedragen, er kon zo’n 8 tot 12 liter in. Onderaan zat een regelbaar schuifje dat in te stellen was al naar gelang de dikte van het zaad en de gewenste hoeveelheid uit te strooien zaad. Dat uitstrooien gebeurde doordat het zaad via het schuifje op een schoepenrad viel. Dat rad werd met een horizontaal bewegende stok in beweging gezet zodat het zaad weggeslingerd werd.

Het heen en weer bewegen van de stok had iets weg van een violist die met een strijkstok over de snaren van zijn instrument strijkt, vandaar de naam zaaiviool. Er werd overigens niet alleen zaaizaad mee uitgestrooid maar ook kunstmest en dat is wat er op de foto te zien is.

Het werken met een zaaiviool vergde een zekere handigheid. De ‘violist’ moest gelijkmatig lopen en minstens zo gelijkmatig de stok bedienen om te voorkomen dat het zaad of de kunstmest onregelmatig terechtkwam. Al met al was het risico op strooibanen wel veel kleiner dan met handmatig uitstrooien. Onderzoek uit 1959 van het Instituut voor Bodemvruchtbaarheid in Groningen, omschreef de resultaten als ‘uitstekend’ en beter nog dan die van een schotelstrooier.

Of registreer je om te kunnen reageren.