Foto: Hans Banus BoerenlevenAchtergrond

Gewichtige Dutra en 110 kilo papierwerk

Na Zetor kwamen andere Oost-Europese merken in de verzameling van Jacob Smit. Bij deze loeizware Dutra zit ook nog een 110 kilo aan verhaal.

“Al vanaf 1962 was ik Zetor-dealer. Daardoor heb ik een sterke interesse gekregen in trekkers uit het Oostblok”, vertelt Jacob Smit. “In die tijd ging je als dealer elk jaar een week op cursus in de fabriek in Tsjechië en daarbij kwamen we ook in aanraking met allerlei andere Oost-Europese trekkermerken.”

“Ik viel voor Zetor vanwege de kwaliteit-prijsverhouding. Zeker voor die tijd waren ze erg luxe uitgerust. Veel mensen dachten dat een trekker uit een communistisch land nooit wat zou kunnen zijn. Maar het was een vooruitstrevend merk met een prima prijs en érg goede onderdelenservice.”
Tekst gaat verder onder de foto‘s

De Dutra uit 1972 met 100 pk en een gewicht van 5.100 kilo. - Foto: Hans Banus

De Dutra uit 1972 met 100 pk en een gewicht van 5.100 kilo. – Foto: Hans Banus

“Langzaamaan ben ik vanaf de jaren 80 bijzondere Zetor-trekkers gaan verzamelen. Dat ging eigenlijk vanzelf en geleidelijk kwamen er ook andere Oostblokmerken bij. Deze Dutra heb ik gekocht toen ik een enorm zware zelfgebouwde stationaire motor moest vervoeren naar shows. We moesten alles opnieuw afstellen en onderdelen repareren omdat ze niet meer nieuw te krijgen waren. Het scheelt dat dat mijn werk was in die tijd, ik kon alles zelf doen.”

Jacob Smit (80) in het Drentse Annen was decennialang Zetordealer. - Foto: Hans Banus

Jacob Smit (80) in het Drentse Annen was decennialang Zetordealer. – Foto: Hans Banus

“Het achterhalen van het verhaal achter een trekker vind ik vaak nog leuker dan het hebben van de trekker zelf. Bijna van alles wat ik heb staan, weet ik waar en wanneer het is gemaakt. In 2010 is de Dutra-fabriek gestopt. Een deel van de documentatie uit de fabriek was in een museum tentoongesteld. Ik was daar een jaar of wat geleden en daar bleek op zolder nog veel meer te liggen. Daar mocht ik wel wat van kopen. Ik had er een paar uitgezocht maar ineens was mijn dochter aan het onderhandelen. Het einde van het verhaal was dat we 110 kilo papierwerk hebben gekocht dat een poosje later met het vliegtuig werd nagebracht. Daar zitten erg leuke handleidingen en andere zaken tussen.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 26 van dinsdag 27 maart en is onderdeel van de rubriek Trekker uit mijn jeugd

Beheer
WP Admin