Cok van Dam. - Foto: Jan Willem Schouten BoerenlevenFoto

‘Een robot is mooi, maar ik melk zelf ook graag’

Cok van Dam (18) zit in het eerste jaar van de verkorte 2-jarige opleiding dier- en veehouderij.

Coks vader en 2 ooms hebben een vof met 1.100 melkkoeien op 4 locaties rond Purmerend. Bij Cok thuis zijn er 280 melkkoeien.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“Als ik iets anders zou willen, kan ik dat nu al overleggen. Maar er hoeft wat mij betreft niets te veranderen, zoals we het nu doen, bevalt het goed. Een speerpunt is alles up-to-date te houden om toekomstbestendig te blijven. We melken nu met een 2×16-rapidexitmelkstal. Een melkrobot? Wie weet. Nu kan het niet, we weiden en de koeien moeten af en toe de weg over. Ik heb stage gelopen bij een boer die onze omvang heeft en wel met robots melkt. Dat was erg mooi om te zien, maar het is niet zo dat ik ook per se moet. Ik heb helemaal geen hekel aan melken.”

Over 5 jaar …

“Dan ben ik klaar met school, zit misschien al in de vof en misschien zitten mijn broers dan ook in het bedrijf. Dan moeten we nog puzzelen hoe we het regelen met de arbeid, wellicht moeten we dan wat groeien in omvang.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin