Redactieblog

9 reacties

‘Mooi, die aandacht voor boerenwelzijn’

Dat er steeds meer coaches komen om boeren mentaal bij te staan, is een goede ontwikkeling. Jammer dat sommigen het afdoen als flauwekul en geldklopperij.

Recentelijk stond in Boerderij de voorspelling dat het aantal agrarische coaches de komende jaren verder toe zal nemen. Dat riep wat negatieve reacties op. De strekking daarvan was dat alles en iedereen zich maar met boeren bemoeit, anderen denken beter te weten wat je als boer wel en niet moet doen en al die betweters kosten nog een hoop geld ook.

‘Ik zie het als een vooruitgang dat er anno nu ook aandacht is voor de boer als persoon’

Om eerlijk te zijn was ik verbaasd over deze irritatie. Zelf zie ik het als een vooruitgang dat er anno nu ook aandacht is voor de boer als persoon. 10 tot 15 jaar geleden werden boeren vooral zakelijk benaderd. De varkenspest kon nog zulke diepe emotionele wonden hebben geslagen, op tafel lagen de papieren van de boekhouding. Een boer die ziek werd? Heel vervelend, want wie moest het werk nu doen? Dat er in het gezin grote zorgen waren over bijvoorbeeld een ziek kind, een kwakkelende ouder, hoge werkdruk of een onzekere toekomst, daarover werd niet gesproken. Niet door boeren zelf, en ook niet door anderen. Dóórgaan was het devies.

‘Boeren zijn meestal geen praters’

Boeren zijn meestal geen praters. Wel over het weer en hun bedrijf maar niet over hun gevoelens en emoties. Dat zal het voor de omgeving niet makkelijker hebben gemaakt over iets anders te beginnen dan liters, kilo’s en indexen. Dat ook boeren mentale moeilijkheden kunnen hebben, was wel bekend, maar ja ... Overal is weleens wat en wat vanzelf gekomen was, zou ook vanzelf wel weer weggaan. Gewoon geen aandacht aan besteden, dat was het allerbeste.

De komst van coaches heeft dit hardnekkige patroon van niet praten over gevoelens en emoties doorbroken

Mede door de komst van coaches is dit hardnekkige patroon doorbroken. Toegeven dat het niet zo lekker loopt, dat je soms wakker ligt van de zorgen, dat je somber bent of bang of verdrietig, dat is nu lang niet meer zo’n taboe als het jaren geleden was. Praten over wat je dwars zit, blijkt helend te kunnen werken en processen in gang te kunnen zetten. Het kan een begin zijn van iets anders, een weg naar meer welbevinden en minder zorgen.

Een coach is een prof, hij of zij kan dóórvragen waar een geliefde of bekende ophoudt omdat het moeilijk of pijnlijk wordt

Is voor zulke gesprekken per se een coach nodig? Het hóeft natuurlijk niet. Wie baat heeft bij gesprekken met de partner of de buurman, moet dat vooral doen. Een coach is echter een prof, hij of zij kan dóórvragen daar waar een geliefde of bekende ophoudt omdat het gesprek moeilijk en pijnlijk wordt. Soms moet je echter door een pijnlijke laag heen om daarna weer verder te kunnen.

Dat er afwijzend en geïrriteerd gereageerd wordt op de toename van het aantal coaches, is dan ook erg jammer. Coaches zijn geen mensen die erop uit zijn om boeren te plukken, ze zijn er om boeren te helpen. Niemand is verplicht er gebruik van te maken, maar wie mentaal in de knoop zit, moet zich vrij voelen de beschikbare hulp in te schakelen zonder dat anderen daar meteen hun negatieve oordeel over hebben.

Laatste reacties

 • alco1

  Een groot verschil zit in de ervaring van de coach.

 • Hellinga02

  De coach doet het werk niet
  Maar wil zich overal mee bemoeien
  Betweters zijn het zuurpieten
  Ga naar de huisarts die verwijst je door
  Zorg dat je mensen om je heen hebt
  Die jou functies kunnen overnemen

 • ????

  Helemaal mee eens HellingaO2 Heb meer vertrouwen in een huisarts dan een coach Ze weten niet hoe een boer in elkaar steekt Geldklopperij Burgers in Nederland moeten zo Bie zo is leren zich helemaal niet meer met boeren te bemoeien ! Geldklopperij is het !

 • agratax(1)

  Wat mij het meest bezig houdt is "Waarom hebben onze beleidsmakers het zover laten komen dat steeds meer beroepsgroepen een mentale coach nodig zijn". Hebben ze met hun beleid (opleiding, regelgeving, sociale acceptatie of uitgeknepen prijzen/lonen) niet zelf deze problemen veroorzaakt?

 • Welinkm

  @???? Veel coaches weten wel degelijk hoe een boerenbedrijf in elkaar steekt omdat ze vaak zelf van boerenkomaf zijn. Maar wie een beter gevoel heeft bij de huisarts, is uiteraard vrij om daarheen te gaan.

 • massy

  Nee boeren zijn geen praters dat komt om dat er van vroeger uit gewerkt moest worden. en praten en werken tegelijk gaat niet . maar dat iedereen zich nu met die BOEREN bezig begint te houden dat is wel heel apart.

 • geintreseerde

  Als coach zijn geld terug verdiend
  En boer heeft meer vrijheid
  Van tijd
  Is er geen probleem om een coach
  Te nemen

 • koestal

  Ik krijg geregeld een weidecoach op bezoek,die kan me goed vertellen hoe je koeien moet weiden,vroeger deed ik de staldeur in het voorjaar open ,maar zo gaat het ook niet meer ,de afrastering is al jaren weg,de koeien liggen nu tevreden in de stal op een zachte matras

 • koestal

  De coach neemt het werk niet over,dat lijft liggen tijdens de gesprekken !

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.