Boerenleven

Achtergrond 9039 x bekeken

‘Fordson Major met 58 pk sterk voor zijn tijd’

De Fordson Major uit 1958 is extreem veelzijdig. In 1999 werd hij zelfs gebruikt voor trouwfoto‘s.

“Ik was 8 jaar toen mijn vader in 1978 deze Fordson uit 1958 kocht van het loonbedrijf in Slochteren. Ongeveer een jaar later mocht ik er ook op rijden, ik moest nog staan om bij de pedalen te kunnen, en samen met mijn vader ging ik dan slootkanten spuiten en graan kipperen. Ik was 11, 12 jaar oud toen ik alleen aan de slag mocht. Op het land natuurlijk, niet op de weg.”

De Fordson Major werd in 1999 grondig opgeknapt, met onder meer een nieuwe laklaag. Foto's: Jan Willem van Vliet
De Fordson Major werd in 1999 grondig opgeknapt, met onder meer een nieuwe laklaag. Foto's: Jan Willem van Vliet

“Het is een extreem fijne trekker in het gebruik. Alles loopt soepel en licht en hij start en loopt altijd. Ook is hij met zijn 58 pk behoorlijk sterk voor zijn tijd. Daardoor konden we hem heel veelzijdig inzetten. Van sproeien tot graan rijden: alles deden we hiermee. Ik heb er altijd een zwak voor gehad, was er vrij voorzichtig mee en heb er in al die jaren als kind hooguit een lampje afgereden bij het achteruitrijden. Ik vond het ook érg jammer dat de sproeimachine er bijna altijd opzat. Dan zag je de trekker haast niet.”

“In 1989 hebben mijn ouders op 20 hectare na de boerderij in Noordbroek verkocht en zijn we verhuisd naar Nieuwolda. De Major en alle werktuigen namen ze mee, en mijn vader is als kraanmachinist verder gegaan. Nog veel later hebben ze ook de andere werktuigen en het land verkocht, en was de Fordson het enige van de boerderij dat ze nog hadden. Ik vroeg geregeld wat ze ermee wilden gaan doen. En ineens was het antwoord: ‘Hij is voor jou. Dat was in 1998, een jaartje voordat mijn vrouw en ik zouden gaan trouwen.”

Jans Stevens (48) is busschauffeur van beroep. "De Fordson Major is een extreem fijne trekker in het gebruik."
Jans Stevens (48) is busschauffeur van beroep. "De Fordson Major is een extreem fijne trekker in het gebruik."

“In 1999 hebben mijn vader en ik de trekker helemaal geschuurd, gelakt en opgeknapt. Hij was daardoor op tijd klaar om voor de bruidsfoto’s te gebruiken. Eén keer per jaar gaan een vriend en ik een middagje aardappelrooien met een oude climaxrooier. Daar maken we een gezellig uitje van.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 20 van dinsdag 13 februari en is onderdeel van de rubriek Trekker uit mijn jeugd.

Of registreer je om te kunnen reageren.