Boerenleven

Achtergrond 2 reactieslaatste update:2 jan 2019

Spagaat tussen eigen carrière en bedrijf van man

Als diëtist is Ellen Huisman erg bezig met gezond eten. Daar hoort ook vlees bij, vindt ze.

Eten is belangrijk vindt Ellen Huisman als diëtist. “Het moet lekker zijn en vers, maar ook gevarieerd. Ook vlees moet je daarin eigenlijk meenemen. De vitamine B12 die je uit vlees haalt is voor ons namelijk beter opneembaar dan de plantaardige B12 en een B12-tekort tast het zenuwstelsel aan.”

Toch zit ze er niet bovenop dat iedereen in huis gezond eet. Ze zorgt er gewoon voor dat de fruitschaal altijd vol is, er bruin brood en fruit mee naar school gaat en dat alle componenten aan bod komen in de verschillende maaltijden. “Dan pikt iedereen altijd wel genoeg mee door de dag. Verder eten ook wij heus wel eens patat en is er gerust cake in huis.” Het gaat al met al om de balans, benadrukt Ellen. “Daarom eet ik door de week weinig koolhydraten meer na 8 uur ’s avonds. Dat zet zich enkel om in vet. Ik pak dan liever wat noten of een bakje yoghurt.”

Geen rol in boerenbedrijf

Het dagelijkse leven van de familie Huisman speelt zich grotendeels af in de grote keuken van de witte Oldambtster boerderij in Finsterwolde (Gr.). Brede, oude geornamenteerde houten vensterbanken en dikke plafondbalken maken duidelijk dat het een eeuwenoud huis is.

Ik zit denk ik in dezelfde spagaatpositie als veel vrouwen op een boerderij

Over haar rol in het boerenbedrijf is Ellen duidelijk: die is er niet. Nóg niet tenminste. “Dat is geen onwil maar dat lukt me qua tijd gewoon niet. Het is wel een van de redenen waarom ik kortgeleden mijn werkuren bij Elfit heb verminderd naar zo’n 20 uur per week. Ik wil Cars graag wat meer kunnen bijstaan. Dan krijg ik ook wat meer zicht op wat er in het bedrijf speelt. We overleggen nu ook wel over bedrijfsplannen en de gang van zaken, maar ik sta er niet bepaald tussen. Een kilometer verderop wordt bij ons een nieuwe stal gebouwd maar dat krijg ik alleen maar zijdelings mee. Wat dat betreft zit ik denk ik in dezelfde spagaatpositie als veel vrouwen op een boerderij. De spagaat tussen je eigen carrière en deelnemen aan het bedrijf van je man. En dan hebben we het nog niet eens over de tijd die de zaken rondom de boerderij en het gezin opslokken.” De paardensport van de kinderen kost Ellen aardig wat uren per week door mee te helpen op stal en naar de lessen en wedstrijden te gaan.

Belang van goede voeding

Haar drijfveer om haar eigen bedrijf succesvol te runnen is tegelijkertijd ook groot.

Het blijkt telkens weer dat goede voeding cruciaal is voor onze gezondheid

Uit alleen thuis werken, zaken regelen rondom de kinderen en wat er op het erf gebeurt, haalt ze onvoldoende voldoening. “Ik heb een HBO-opleiding gevolgd en wil er ook iets mee doen. Ik vind het geweldig als we mensen van hun lichamelijke klachten kunnen afhelpen door hun voedingspatroon door te lichten en aan te passen. Van jicht tot ijzertekort, diabetes en ondervoeding bij ziekte maar ook mensen die willen afvallen; alles komt aan bod. Het blijkt telkens weer dat goede voeding cruciaal is voor onze gezondheid en dat een slecht eetpatroon op den duur echt serieuze klachten geeft. Elfit heb ik nu goed aan de loop met 2 medewerkers in dienst en dan ga je natuurlijk door.” Ellen geeft graag voorlichting en vindt het belangrijk dat alles in de juiste balans is. Haar werk mag niet ten koste gaan van haar gezin, zegt ze. “Maar dat betekent niet dat de kinderen nooit eens een middagje alleen thuis zijn of niet door Cars of oma kunnen worden gebracht of gehaald.”

Zelfstandigheid van kinderen

Vooral toen de kinderen kleiner waren, vond Ellen het ideaal dat ze zelf haar werktijd enigszins kon indelen. Tegenwoordig is haar aanwezigheid overdag minder sterk nodig. Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid vindt ze voor de kinderen belangrijk. Daarom vraagt ze ook niet telkens of ze huiswerk hebben. “Ze regelen hun planning eigenlijk erg goed. De beide thuiswonende dochters passen daar ook nog de dagelijkse bezigheden met hun pony’s in.”

Wil je iets bereiken dan zul je met de trap moeten gaan en niet met de lift

Belangrijk binnen het gezin vindt Ellen dat iedereen open naar elkaar kan zijn. “Cars en ik zijn wel de baas, maar iedereen moet zich vrij voelen te bespreken wat hem of haar dwars zit en we moeten allemaal lekker onszelf kunnen zijn thuis. Ook probeer ik ze doorzettingsvermogen mee te geven, wil je iets bereiken dan zul je met de trap moeten gaan en niet met de lift.”

Laatste reacties

 • Wiann

  Fijn om te lezen wat er op de boerderij gebeurd
  tussen man,vrouw en kinderen .
  Goed geregeld en de vrijheid om te kiezen ,lijdt
  tot zelfstandigheid.

 • Alco

  Vlees wordt vaak neergezet als veroorzaker van hart en vaatziekten.
  Net alsof daar ziektekiem inzit.
  Nee het hele spijsverteringsorgaan van de mens is ingesteld op vlees.
  Als men toch een opmerking wil maken over vlees, dan moet het al zijn dat vlees te goed is voor luie mensen en het beter is voor die mensen om er niet teveel van te eten.

Of registreer je om te kunnen reageren.