Foto: Hans Prinsen BoerenlevenAchtergrond

Kerst 2018: Opvolger Nick 5 jaar later

‘Met deze omvang moet je een boterham kunnen verdienen’.

“De varkenshouderij heeft enkele moeilijke jaren gekend. Gelukkig zijn we die periode doorgekomen en is er herstel opgetreden. Slechte marktprijzen maken mijn humeur er niet beter op. Je werkt hard, bent druk, maar verdient niets. Dat vreet aan je. Vorig jaar waren de prijzen gelukkig goed. Dat hadden we ook nodig. Een betere marktsituatie komt het werkplezier ten goede. Dat is nu eenmaal zo.

Gesloten varkensbedrijf

Het plan om ons varkensbedrijf gesloten te maken is gerealiseerd. Op onze thuislocatie houden we 2.500 vleesvarkens. 5 kilometer verderop liggen een kleine 300 zeugen. Ik heb geen plannen om het bedrijf te laten groeien. Dit is een mooie omvang. Dat grote past niet bij mij. Het moet kunnen om met deze omvang een boterham te verdienen, ook in de toekomst. Ik wil bovendien niet de hele dag in de varkensstallen doorbrengen en tijd overhouden voor andere dingen. We houden ook 100 fokschapen. Ik vind dat een mooie neventak, die ik als hobby beschouw. Ik zou best nog wel wat meer schapen willen.

Lees verder onder de foto.

Nick Zeevalkink (34) woont in Hengelo (Gld.). Hij runt samen met zijn ouders en een medewerker een bedrijf met 300 zeugen en 2.500 vleesvarkens op 2 nabijgelegen bedrijfslocaties. – Foto: Hans Prinsen

Medewerker

Ik run het bedrijf samen met mijn ouders Wim en Dikkie. Mijn vader is 65 en wil nog een paar jaar door. We hebben een medewerker voor 1 dag in de week. In de toekomst moet die wat vaker komen. Gezien mijn handicap kan ik wel wat extra hulp gebruiken. Ik kan mijn linkerhand niet goed gebruiken, als gevolg van de aangeboren aandoening hemiplegie. Sommige werkzaamheden kan ik niet alleen doen. Bij het afleveren van vleesvarkens heb ik bijvoorbeeld hulp nodig.

Topigs 50-zeugen

We hebben nu 5 jaar Topigs 50-zeugen op ons bedrijf. Het is een prima zeug, die mooie biggen produceert. Ik wil graag goede vleesvarkens in het hok. Het is belangrijk om technisch goed te draaien, zeker als de markt tegenzit is dat van groot belang.

Lees verder onder de foto.

Links Nick Zeevalkink in de rubriek 'De Opvolger' 5 jaar geleden. - Foto: Hans Prinsen

Links Nick Zeevalkink in de rubriek ‘De Opvolger’ 5 jaar geleden. – Foto: Hans Prinsen

Klik hier voor het artikel van 5 jaar geleden.

Duitse voerfabrikant

We zijn een paar jaar geleden overgestapt op een Duitse voerfabrikant. De vleesvarkens doen het hartstikke goed op het Duitse voer. Ze groeien beter dan voorheen, zijn gezonder en de voederconversie is scherper. Ook dat is goed voor het werkplezier.

Dat onze sector vaak negatief in het nieuws komt, is natuurlijk niet fijn. Maar ik trek het me niet persoonlijk aan.”

Lees meer over het kerstthema ‘Opvolgers 5 jaar later’ op de kerstpagina van Boerderij.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin