Boerenleven

Achtergrond

Kerst 2018: Opvolger Marieke 5 jaar later

Marieke kijkt terug en vindt het ‘absurd wat er in 5 jaar tijd allemaal is gebeurd’.

“Het is absurd wat er in 5 jaar tijd allemaal is gebeurd. Mijn vader is 5 jaar geleden ziek geworden. Ik ben gestopt met de hbo-opleiding Veehouderij om samen met mijn moeder en een bedrijfsverzorger thuis het melkveebedrijf te runnen. Uiteindelijk hebben we ruim 2 jaar geleden de keuze gemaakt om met de melkveetak op te houden en verder te gaan als jongveeopfokbedrijf. Ik had toen al een baan buiten de deur. Ik ben een tijdje als fokkerijspecialist bezig geweest en heb nu alweer bijna 3 jaar een fulltimebaan als verkoper bij een melkrobotfabrikant. Met mijn vader gaat het gelukkig weer goed. Hij werkt ook deels buiten de deur. Samen met hem verzorg ik nu het jongvee.

Lees verder onder de foto.

Marieke Scherphof (25) woont met haar vriend Wilco in Eext (Dr.). Het ouderlijk bedrijf van Marieke staat in Nieuw-Weerdinge. Daar hebben zij en haar ouders een opfokbedrijf voor 50 stuks jongvee. Marieke wil in de toekomst met Wilco een eigen melkveebedrijf beginnen. – Foto: Jan Willem Schouten

Huwelijk

Volgend jaar stap ik in het huwelijksbootje met mijn verloofde Wilco. Uiteraard gaan we op onze trouwdag ook samen met onze mooiste koeien op de foto. Wilco en ik delen een passie voor de fokkerij. Hij kwam als fokkerijspecialist bij ons op het erf, waarna de vonk oversloeg. Dat was een halfjaartje nadat ik meedeed aan de rubriek De Opvolger. Hij kende me dus al een beetje van het Boerderij-artikel, haha.

Vaars Shakira 5

Wilco is boerenzoon en komt uit het Groningse Bedum. We wonen samen in het Drentse Eext. We zijn bewust daar gaan wonen, zodat onze ouderlijke bedrijven goed bereikbaar zijn. Voor Wilco is het een halfuurtje rijden naar Bedum en ik zit net zolang in de auto naar mijn ouders in Nieuw-Weerdinge. Toen mijn ouders en ik stopten met de melkveetak hebben we onze 10 beste koeien bij Wilco en zijn ouders ondergebracht. Met onze vaars Shakira 5 zijn we vorig jaar reservekampioen geworden op de NRM. Shakira 5 heeft inmiddels vele nakomelingen.

Lees verder onder de foto.

Links Marieke Scherphof in de rubriek 'De Opvolger' 5 jaar geleden. Rechts nu. - Foto: Koos Groenewold en Jan Willem Schouten
Links Marieke Scherphof in de rubriek 'De Opvolger' 5 jaar geleden. Rechts nu. - Foto: Koos Groenewold en Jan Willem Schouten

Klik hier voor het artikel van 5 jaar geleden.

Eigen melkveebedrijf beginnen

In de toekomst willen Wilco en ik graag ons eigen melkveebedrijf beginnen. We willen graag onze bedrijven samenvoegen en voortzetten op een andere locatie. Het is nog even de vraag wanneer dat kan. Het liefst blijf ik daarnaast werken bij de robotfabrikant. Ik vind het mooi om voor zo’n vooruitstrevend bedrijf te werken en een oplossing te kunnen bieden voor de veehouders. Wilco en ik gaan later zeker met melkrobots werken. Die maken ons flexibel.”

Kerstpuzzel en kleurplaat

Dit is het laatste portret van het Boerderij-kerstthema ‘Opvolgers 5 jaar later’. Lees alle verhalen op de speciale kerstpagina. Daar is ook een kerstpuzzel te vinden. Voor de kleintjes is er een kleurplaat. Maak kans op leuke prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.