Boerenleven

Achtergrond

Kerst 2018: Opvolger Guus 5 jaar later

‘Boerenleven is mooi, maar ondernemersklimaat ontbreekt’.

“5 jaar geleden hadden we 80 melk- en kalfkoeien op 28 hectare en wilden we groeien naar 130 melk- en kalfkoeien. Vanwege aangescherpte wet- en regelgeving is dat niet gelukt in het tijdsbestek dat we voor ogen hadden. Bij het aangaan van de financiering waren we uitgegaan van het leveren van 1,2 miljoen liter melk op jaarbasis. Met onze 100 koeien leveren we nu 1,1 miljoen liter.

Fosfaatrechten

We hebben dit jaar geïnvesteerd in fosfaatrechten om de korting van 8,3% terug te draaien en nog iets te groeien. Ik zie op korte termijn geen mogelijkheden om onze 125 ligboxen vol te krijgen. We hebben daarom ingezet op een hogere productie per koe. In augustus 2017 zijn we overgegaan op driemaal daags melken. De productie is gestegen naar ruim 11.000 liter per koe en de dieren zijn gezond. We hebben 3 goede melkers. Zijn nemen 6 keer per week de avondlijke melkbeurt voor hun rekening. Zonder externe arbeid hou je driemaal daags melken niet vol.

Lees verder onder de foto.

Guus Janssen (31) woont met zijn vrouw op de boerderij in Velp (N.-Br.). Dit jaar is hun dochtertje geboren. Samen met zijn vader Willem Janssen (58) runt Guus een bedrijf met 100 melk- en kalfkoeien en 45 stuks jongvee op 33 hectare. – Foto: Hans Prinsen

Melkrobot

Sinds 2015 melken we in een 2x12-melkstal. We hebben nog overwogen voor robots te kiezen. Maar ik denk niet dat die manier van melken bij ons past. Om ruimte te creëren voor de melkstal hebben we een stuk bij de stal aangebouwd. Hierin zijn de verse en de droge koeien gehuisvest. We houden de droge koeien in een potstal.

Minder jongvee door fosfaatrechten

De jongvee-opfok doen we weer in eigen beheer. We huren een stal, op steenworp afstand van onze thuislocatie. We hebben nooit overwogen de jongveetak af te stoten. Het valt immers niet mee om goed en gezond vee te kopen. Wel hebben we vanwege de fosfaatperikelen het aantal stuks jongvee teruggeschroefd, zodat we hier een minimum aantal rechten voor nodig hebben.

Lees verder onder de foto.

Links Guus Janssen in de rubriek 'De Opvolger' 5 jaar geleden. - Foto: Hans Prinsen
Links Guus Janssen in de rubriek 'De Opvolger' 5 jaar geleden. - Foto: Hans Prinsen

Klik hier voor het artikel van 5 jaar geleden.

Genieten van het boerenleven

De invoering van fosfaatrechten maakt het lastiger om plannen te ontwikkelen. De pensioenvoorziening voor de stoppers is geregeld, maar het ondernemersklimaat voor jonge boeren is alleen maar complexer geworden.

Inmiddels woon ik samen met mijn vrouw op onze boerderij. Dit jaar is onze dochter geboren. Ondanks de hectische tijd waarin de melkveesector zich bevindt, geniet ik van het boerenleven en de prachtige leefomgeving. Alleen al daarom wil ik boer blijven, maar niet zonder rendement te draaien.”

Lees meer over het kerstthema ‘Opvolgers 5 jaar later’ op de kerstpagina van Boerderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.