Foto: Hans Prinsen BoerenlevenAchtergrond

Kerst 2018: Opvolger Edward 5 jaar later

‘Dit had ik 5 jaar geleden niet gedacht’.

“Ik wil graag een bedrijf opbouwen dat door de volgende generatie zo overgenomen kan worden. Zelf had ik die mogelijkheid namelijk niet. Omdat ik zelf niet van boerenkomaf ben, weet ik hoe moeilijk het is om boer te worden.

Nog altijd heb ik de ambitie om het bedrijf van Ron en Gracia Verdel over te nemen. In 2014 ben ik officieel in de maatschap gekomen. Ze ontfermen zich nu over de dagelijkse werkzaamheden, ik spring bij waar ik kan en help vooral in de weekenden mee.

Lees verder onder de foto.

Edward Nijk (27) woont in Almen (Gld.) en houdt in maatschap met Ron en Gracia Verdel 16.000 biologische hennen. Edward heeft zijn eigen adviesbureau: Nijk Agrarische Dienstverleningen. Er zijn inmiddels 170 medewerkers waarvan 50 in vaste dienst. Ruim een jaar geleden investeerde Nijk ook in een akkerbouwbedrijf. – Foto: Hans Prinsen

Stalinrichting

De afgelopen jaren hebben we de stalinrichting op de thuislocatie verbeterd. Op termijn wil ik het bedrijf graag CO2-neutraal maken, zowel de stallen als de productiewijze. We zijn nu bezig de uitloop in te richten met walnotenbomen, in de toekomst wil ik investeren in zonnepanelen en een houtkachel. Ik zet volop in op duurzaam produceren en het sluiten van kringlopen. Om die reden heb ik ook een akkerbouwbedrijf gekocht. Dat past heel goed bij onze kippen.

Klanten binnenhalen

Intussen is mijn bedrijf Nijk Agrarische Dienstverleningen van 18 naar 170 medewerkers gegroeid . Dat had ik 5 jaar geleden niet gedacht. Na mijn studie Dier- en Veehouderij in Dronten heb ik me op mijn bedrijf gestort. Er is heel veel gebeurd. De ontwikkelingen volgden elkaar in rap tempo op. Ik heb kansen gepakt en kansen gecreëerd en leuke en minder leuke dingen meegemaakt. Het is mooi om nieuwe initiatieven te ontplooien, ideeën uit te werken en klanten binnen te halen. Het verbreken van samenwerkingsverbanden en klantrelaties hoort er helaas ook bij. Ik verwacht niet dat het aantal personeelsleden stijgt. Wel wil ik het aandeel vaste medewerkers vergroten, dat zorgt voor stabiliteit.

Lees verder onder de foto.

Links Edward Nijk in de rubriek 'De Opvolger' 5 jaar geleden. - Foto: Hans Prinsen

Links Edward Nijk in de rubriek ‘De Opvolger’ 5 jaar geleden. – Foto: Hans Prinsen

Klik hier voor het artikel van 5 jaar geleden.

Ontspanning

Ik werk veel. Dat doe ik graag maar dat maakt het soms wel moeilijk om te genieten van de dingen die je hebt. Misschien hoort dat ook wel bij het ondernemer zijn, dat je altijd weer vooruit wil. ’s Avonds probeer ik het werk achter me te laten. Een computer of laptop komt er bij mij thuis daarom niet in. Dat is een bewuste keuze. In de weekenden begeef ik me veel tussen de kippen. Dat is voor mij ontspanning.”

Lees meer over het kerstthema ‘Opvolgers 5 jaar later’ op de kerstpagina van Boerderij.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin