Foto: Hans Banus BoerenlevenAchtergrond

‘De krant lees ik niet, daar staat vooral slecht nieuws in’

Boerin Chonda Luring moet niets hebben van negativiteit, vertrouwt op haar intuïtie en wordt blij van mensen informeren over hun bedrijf, de natuur en kringlopen.

Kranten leest ze niet aangezien 95% van wat er in staat slecht nieuws is. “En dat terwijl er toch ook zoveel goede dingen gebeuren. Ik wil mijn dag niet zo negatief beginnen. Dan maar geen nieuws.” Voor haar zijn gezondheid, liefde, eerlijkheid en plezier de belangrijkste zaken in het leven. “Net als lieve mensen om je heen en creativiteit. Er is zoveel belangrijk en alles hangt met elkaar samen. De kinderen zeg ik altijd dat ze moeten doen waar ze gelukkig van worden, wat bij hen past. Niet wat ze denken dat iemand anders van hen verwacht. Zoals een bedrijf overnemen bijvoorbeeld.”

Uiteindelijk is de goede balans voor ons een soort gulden snede van twee derde op gevoel en een derde op verstand

Zelf heeft ze de afgelopen jaren gemerkt dat wanneer ze haar intuïtie volgt, ze meestal de keuzes maakt die goed zijn. Dat was niet altijd hoe zij en Harry hun bedrijfsontwikkeling planden. “In de beginjaren waren we veel verstandelijker met het bedrijf bezig. Dat paste toen bij ons en bij het bedrijf zoals het toen was, maar uiteindelijk is de goede balans voor ons een soort gulden snede van twee derde op gevoel en een derde op verstand.”

Biologisch was een logische keuze

Eigenlijk was ze altijd al bezig met de rol van voeding bij gezondheid. Ze vertelt dat Harry al tijdens zijn opleiding een abonnement had op het ecologische vakblad ‘Ekoland’. Voor allebei was het volkomen logisch om het bedrijf biologisch te gaan runnen. “Toch hebben we de eerste jaren gangbaar gewerkt, 8 jaar geleden zijn we omgeschakeld. Voor we omschakelden hebben we zowel in 2000 als in 2010 een bedrijfseconomische analyse laten maken. Pas in 2010 kwam daaruit dat overschakelen economisch haalbaar was en hebben we de stap genomen. Dat is een goed voorbeeld van het een derde deel keuze op verstand. En dat terwijl de verandering sterk op gevoel is gebaseerd! Maar een verandering met deze impact moet je zeker verstandelijk goed bekijken. Het bedrijf moet immers wel levensvatbaar blijven en de 2 overgangsjaren bij omschakeling moet je wel kunnen opvangen.”

Verkoop van groenten en fruit

Alles blijkt op zijn tijd te komen. Chonda dacht bijvoorbeeld al langer dat het erg fijn zou zijn om ook groenten en fruit te kunnen verbouwen voor de verkoop, maar heeft daarvoor zelf echt geen tijd. En ineens stonden er het afgelopen jaar mensen voor de deur met de vraag of ze grond konden huren voor de teelt van groenten en fruit. “En of we dat dan ook samen konden verkopen was de vraag. Een half jaar geleden is onze dochter Marijke begonnen met kaasmaken en met de verkoop van hun groenten en fruit en onze eigen akkerbouwproducten kunnen we straks een redelijk compleet assortiment bieden. De kaaswinkel is nu alleen op zaterdag geopend en de aardappelen worden aan de weg verkocht, maar er wordt al druk gebouwd aan een ontvangstruimte die tegelijkertijd dienst kan doen als winkel.”

Rondleidingen en lezingen

Nu de kinderen volwassen zijn, heeft Chonda meer tijd om haar interesses verder uit te diepen en te combineren met het bedrijf. Zo geeft ze rondleidingen en lezingen over hun bedrijfsaanpak, gezonde kringlopen en de ecologische aanpak van landbouwproductie.

Vaak zie je het begrip gewoon landen

De rondleidingen op afspraak geven haar al jaren leuke contacten. “Van kleuters tot mensen van Wageningen University en alles er tussenin, bijna iedereen haalt uit mijn verhaal wel iets waar hij of zij iets mee kan. En vaak zie je het begrip gewoon landen.”

Natuur is belangrijke factor

De werking van en de impact op de natuur is belangrijk voor de keuzes die ze maakt.

De natuur werkt in kringlopen en golven, niet in tomeloze groei

“De intelligentie van de natuur, hoe die in elkaar zit en hoe daarin geen afval bestaat, prachtig! De natuur werkt in kringlopen en golven, niet in tomeloze groei. Zelfs de grootste boom of olifant stopt ooit met groeien terwijl veel mensen, bedrijven en overheden maar blijven streven naar een economische groei van minimaal 2%. Telkens maar groter en meer, dat kán niet, dat gaat ten koste van andere mensen, van de natuur en onze leefomgeving. Geld is verschoven van zijn functie als ruilmiddel naar die van doel an sich. Met alle scheefgroei van dien.”

Dit is een artikel in de Boerenleven-rubriek 'Boerin'. Meer verhalen uit deze rubriek vind je hier.

Beheer
WP Admin