Boerenleven

Foto & video 1 reactie

‘Mijn grote voorbeeld? Ons pap, zeker weten’

Opvolger Mark de Beer (20) kijkt ernaar uit volledig mee te werken op het bedrijf.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik ...

“Op dit moment hoeft er niets te veranderen. Het draait goed, laat het maar lekker zo doordraaien. Groter hoeft van mij niet, werk is er nu ook al zat. Personeel? Daarvoor hebben we dan weer niet genoeg werk. Af en toe een uurtje, maar daar ga je niet iemand voor aannemen. Meer automatiseren? Alles is al geautomatiseerd, van voeren tot aardappelopslag. Er schiet me ineens te binnen dat als ik iets zou willen veranderen, ik graag gps op de trekkers wil. Dat hebben we nu nog niet.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan ...

“Ruilen we 2 trekkers in. De huidige hebben ruim 10.000 uur op de teller staan, dat is best veel. Er komt dan wel gps op. Precisielandbouw? Dingen als opbrengst meten, dat hoeft voor mij niet. Sectieafsluiting op zaai- en spuitmachines vind ik wel belangrijk. Spuiten doen we zelf, maar zaaien doet de loonwerker voor ons. De rest van het geld gaat op de bank, want voor mezelf hoef ik niets. Ooit een eigen huis misschien, want ik woon nog thuis. Maar ik heb een auto en een fiets, meer heb ik nu niet nodig.”

Over 5 jaar dan ...

“De varkensstallen zijn up-to-date, bij eentje moet er nog een luchtwasser komen, maar dat is het dan ook. Verder hebben we over 5 jaar ongeveer 10 hectare meer aardappelen, 2 trekkers met gps en dan werk ik volledig mee op het bedrijf. Ik heb er heel veel zin in.”

Eén reactie

  • koestal

    een auto en een fiets ,dat is prima .

Of registreer je om te kunnen reageren.