Foto's: Misset BoerenlevenAchtergrond

1987: Handje contantje op de eiermarkt

De Barneveldse eierprijzen waren indertijd bepalend voor de rest van het land.

Zo ging dat nog niet eens zo heel lang geleden: niks telebankieren, niks mobiel pinapparaat of tikkie-betaalverzoek. Op de eiermarkt in Barneveld in 1987 werd er nog handje contantje betaald. In guldens uiteraard.

De Barneveldse eierprijzen waren bepalend voor de rest van het land. Wat hier gebeurde, haalde de marktberichten in veel kranten elders. Zo schreef het Zeeuwsch Landbouwblad in november 1987 dat er ‘een lange periode met bevredigende eierprijzen’ in zicht was.

Op dat moment waren de prijzen al gestegen tot ƒ1,75 per kilo. Omgerekend in euro’s zou dat € 0,78 zijn. Dat werd zeer acceptabel geacht, afgezet tegen de prijzen van het legvoer dat zo’n ƒ42,50 per 100 kilo kostte; omgerekend € 19,29.

Barneveld werd wereldwijd bekend om de kippen en de eieren die er niet alleen geproduceerd, maar ook verhandeld werden op de wekelijkse eiermarkt.

Barneveld werd wereldwijd bekend om de kippen en de eieren die er niet alleen geproduceerd, maar ook verhandeld werden op de wekelijkse eiermarkt.

Steeds meer eieren nodig voor gemaksvoeding

Het was vooral de industrie die voor de prijsopleving zorgde. Er waren steeds meer eieren nodig voor iets nieuws: gemaksvoeding. Milieumaatregelen legden verdere groei van de pluimveestapel aan banden en concurrentie van andere landen werd niet voorzien. Frankrijk was niet toegerust voor een grote eierexport en in toenmalig Oost-Duitsland stelde de legkippensector weinig voor.

Nederland zat dus stevig in het zadel. Een gelijk eieraanbod in combinatie met een stijgende vraag kon maar één ding betekenen, stelden deskundigen: de ingezette prijsstijging was voorlopig nog niet ten einde. Het liep anders. Een enorme salmonella-uitbraak die in 1988 doorzette, deed de prijzen juist kelderen.

Dit artikel is te lezen in Boerderij nr. 6 van dinsdag 6 november en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin