Boerenblog

‘Groepshuisvesting voor mensen in oude stallen’

Er zaten altijd varkens in, nu is het een ‘groepshuisvesting’ voor mensen.

Dat het landschap verandert is een feit. Dat er oude stallen leeg komen en nieuwe gebouwd worden ook. Dat er steeds meer geld te besteden is, ook dat is al een poosje aan de gang. En mensen gaan er al sinds jaar en dag graag in groepen op uit. Rondje door het bos, samen uit eten of gewoon echt een weekend weg met elkaar. Dat laatste doen wij al jaren met een groep vrienden.

Ooit is er een kerngroep ontstaan tijdens een christelijke groepsreis naar Oostenrijk. Daar zijn er in de loop der jaren steeds partners bij gekomen en ook kinderen. Dit jaar was het gros van de kinderen 4 jaar en ouder, wat prettig was. Kinderen die nog in de luiers lopen (we hadden er 2 van mee) kosten toch meer aandacht. We moesten er ook wat extra rekening mee houden. Even een rondje in de tuin en naar een pretpark kon wel, maar wij gingen eerder met de kleine Charlotte naar huis.

Verbouwde varkensschuur

Om te voorkomen dat je alleen maar aan het zorgen bent dat weekend, hebben we elkaar wat afgelost. Zo kwam het dat ik op een middag even alleen een rondje door het dorp liep waar we dit jaar een groepsaccommodatie hadden gehuurd. Het was op de grens van Limburg en Brabant en zodra je de auto uitstapt, ruik je direct dat je je in een varkensgebied bevindt. Daar hadden we de geur trouwens niet voor nodig.

Van binnen was alles netjes, schoon, compleet en nieuw, buiten zag je dat er nog wel wat moest gebeuren

De accommodatie was een verbouwde varkensschuur, of zoals onze melker Harm ook wel eens gekscherend zei: ‘groepshuisvesting voor mensen’. Een lang, laag gebouw met asbest nog op het dak en met een oud en een nieuw gedeelte. Het oude gedeelte was het voorhuis waar de oma van de familie nog lang had gewoond, nu is het de keuken voor groepen. Dan was er een lange gang naar achteren met aan de linkerkant slaapkamers met elk een eigen badkamer en aan de rechterkant een heel grote gemeenschappelijke ruimte, een aparte speelkamer voor de kids en, heel fijn, ook een ruimte met wasmachine en -droger. Van binnen was alles netjes, schoon, compleet en nieuw, buiten zag je dat er nog wel wat moest gebeuren.

Grote vraag

Het bleek dat de eigenaren onlangs helemaal gestopt waren met de varkenstak en dat dit vakantiehuis pas sinds september af was. Ze hadden nog meer van dit soort schuren en vroegen zich af, wat doe je daar dan mee?

Je wilt samen zijn, maar toch wel je eigen plekje hebben. Gelukkig is daar altijd al door de boer voor gezorgd

De vraag naar ‘groepshuisvesting’ van families en vriendengroepen is blijkbaar zo groot dat het uit kan om zo’n grote, ooit eens rendabele, stal met varkens nu te gebruiken voor groepshuisvesting voor de mens. Dat het belangrijk is om alles dan goed voor elkaar te hebben, daar kom je in zo’n weekend wel achter. Je wilt samen zijn, maar toch wel je eigen plekje hebben. Gelukkig is daar altijd al door de boer voor gezorgd en dat is hem nu, met deze nieuwe tak van sport, de toerist, zeker ook gelukt.

Of registreer je om te kunnen reageren.