Foto: ANP BoerenlevenAchtergrond

Commotie bij start Boer Zoekt Vrouw: tv-dating werkt niet

Vandaag 14 jaar geleden. Op 21 november 2004 was de eerste aflevering van Boer Zoekt Vrouw op de buis. Vooraf was er veel commotie over. De agrarische sector vreesde dat boeren te kijk gezet zouden worden als sneue vrijgezellen.

Boer Zoekt Vrouw werd gemaakt naar Brits voorbeeld. De oorspronkelijke serie Farmer Wants A Wife scoorde in 2001 hoge kijkcijfers in Groot-Brittannië. Ook de Belgische versie stond destijds 12 weken lang in de top 3 van best bekeken Vlaamse tv-programma’s.

Geen echte liefde

Maar hoe hoog de kijkcijfers ook waren, televisie was niet het middel om een partner te vinden, schreef Boerderij voorafgaand aan de start. Datingshows als Op Goed Geluk of The Bachelor hadden bijvoorbeeld maar weinig langdurige relaties voortgebracht.

Vrijgezellen die écht op zoek zijn, lijden eronder en doen daarom juist liever niet mee aan zo’n programma

Eggo Müller op, docent en onderzoeker televisie en populaire cultuur aan de Universiteit Utrecht, verklaarde dat doordat deelnemers bijna nooit meededen om ook echt een partner te vinden. Vaak werden ze opgegeven door vrienden. “Vrijgezellen die écht op zoek zijn, lijden eronder en doen daarom juist liever niet mee aan zo’n programma”, aldus de onderzoeker toen. “Degenen die wel deelnemen, doen dat omdat ze het spannend vinden om op tv te komen.” Hij waarschuwde de boeren ook voor een wrange nasmaak omdat ze zich niet realiseerden wat de verschijning op televisie los kon maken. Hun imago van vrijgezel zou hen overal achtervolgen.

‘Eenzame vrijgezellen’

LTO had tevens zorgen over het stigma, alsof de landbouw louter uit eenzame vrijgezellen bestond. De KRO ontkende effectbejag en wilde boeren serieus helpen in plaats van ze te kijk te zetten. Ook het clichébeeld van de boer op klompen zou vermeden worden.

Kijkcijferhit

Boer Zoekt Vrouw was meteen een kijkcijferhit en dat is het nu, 14 jaar later, nog steeds. Momenteel draait het tiende seizoen.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 21 november en is onderdeel van de rubriek Historisch.

Beheer
WP Admin