Foto: ANP BoerenlevenAchtergrond

22 jaar geleden: Annie Schreijer-Pierik ontmoet Beatrix en schrijft haar een brief

In 1996 schreef Annie Schreijer-Pierik een open brief aan toenmalig koningin Beatrix. Pierik deed dat nadat ze de koningin op 28 november, vandaag 22 jaar geleden, had ontmoet.

Tijdens dat gesprek bracht ze de zorgen over van veel boerinnen over het toen nog dreigende mestbeleid. Een deel uit de brief:

“Bij dezen wil ik u door deze open brief nogmaals onze zorgen overbrengen. Het nu geaccepteerde mest- en ammoniakbeleid zal voor veel ondernemers leiden tot bedrijfsbeëindiging. Mijn grootste zorg is nu niet de gevolgen van het beleid, maar juist de gevolgen van de acties die veehouders in Oost- en Zuid-Nederland beramen. De sfeer wordt steeds grimmiger. De zogenoemde boycot van de mestboekhouding dreigt uit te monden in een tweede Hollandscheveld.”

Op dit moment kunnen de boerenvoormannen hun eigen leden nauwelijks nog in bedwang houden

“Begin jaren 60 was daar een boerenopstand, naar aanleiding van een bedrijfssluiting. Een veehouder weigerde uit principe heffingen te betalen, waarna werd overgegaan tot executieverkoop van zijn bedrijf. Nu weigert een groot aantal veehouders in Oost- en Zuid-Nederland de overschotheffing mest te betalen, als uiting van onvrede met het aangekondigde beleid. Na verloop van tijd zal de overheid overgaan tot executieverkoop, precies zoals in Hollandscheveld. De gevolgen zijn dan niet te overzien. Op dit moment kunnen de boerenvoormannen hun eigen leden nauwelijks nog in bedwang houden.”

Volgens mij is iedereen, zelfs de ministers van Landbouw en Milieubeheer, ervan overtuigd dat er totaal geen draagvlak voor het aangekondigde beleid is

“Een groot aantal leden van zowel LTO als NVV wil nu al overgaan tot harde acties. U staat als staatshoofd boven de partijen. Ik wil u met klem vragen uw invloed in dezen te doen gelden. (…) Volgens mij is iedereen, zelfs de ministers van Landbouw en Milieubeheer, ervan overtuigd dat er totaal geen draagvlak voor het aangekondigde beleid is. Dat ontstaat pas als beleid is gebaseerd op feiten in plaats van op aannames.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 28 november en is onderdeel van de rubriek Historisch.

Beheer
WP Admin