Foto's: Hans Banus BoerenlevenAchtergrond

‘Vanaf het begin sterke voorliefde voor Nuffield’

Oud-akkerbouwer Meiny Bakker (75) uit Valthermond (Dr.) is een verwoed verzamelaar van oldtimertrekkers. De teller staat op rond de 30 stuks. Twaalf daarvan zijn van het merk Nuffield, zijn grote favoriet.

‘Mijn vader werkte vroeger samen met een akkerbouwer die een Nuffield reed, een 38 pk Universal 4. Ik vond die trekker gewéldig. Hij was imposant, met power en snelheid. En die knaloranje kleur, dat maakte het echt af. Dat was wel een verschil met de 20 pk die toen min of meer standaard was.

Oud-akkerbouwer Meiny Bakker (75) uit Valthermond is een verwoed verzamelaar van oldtimertrekkers. De teller staat op rond de dertig stuks. Twaalf daarvan zijn van het merk Nuffield, zijn grote favoriet. - Foto's: Hans Banus

Oud-akkerbouwer Meiny Bakker (75) uit Valthermond is een verwoed verzamelaar van oldtimertrekkers. De teller staat op rond de dertig stuks. Twaalf daarvan zijn van het merk Nuffield, zijn grote favoriet. – Foto’s: Hans Banus

Tijdens het inkuilen van bietenblad moest ik op enig moment meerijden met de Nuffield en een kar erachter en daarna het blad naar de kuil bij huis brengen, 1.300 meter verderop. Ik reed helaas zó hard naar huis dat bij aankomst niets meer op de kar lag. Bóós dat mijn vader was! Ik moest met een kruiwagen en vork al het blad van 1.300 meter route ophalen. Ik heb de hele dag niet meer op een trekker gereden, wát een klus.

‘Even de mensen wakker schudden’

Een loonwerker in de buurt had ook een Nuffield, maar verder zag je dit soort weinig. Hij liet hem geregeld ontzettend hard knallen door van petroleum over te schakelen naar benzine en dan de choke uit te trekken. ‘Even de mensen wakker schudden’ noemde hij dat.

‘Vanaf het begin sterke voorliefde voor Nuffield’


Inmiddels 12 Nuffields

Ik heb vanaf het begin al een voorliefde gehad voor het merk. Ze zijn prachtig om te zien, sterk, betrouwbaar en zuinig voor hun vermogen. Hoewel ik graag trekkers restaureer, kocht ik pas 15 jaar geleden mijn eerste oldtimer. Tijdens een autoritje met mijn vrouw en schoonmoeder zag ik ineens een Nuffield in Exloërveen aan de kant van de weg staan. De volgende dag stond mijn eerste Nuffield thuis. Nu heb ik er 12. De enige exemplaren die ontbreken in mijn collectie zijn moeilijk te krijgen en verschrikkelijk duur. Dat heb ik er niet voor over.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 4 van dinsdag 23 oktober en is onderdeel van de rubriek Trekker uit mijn jeugd

Beheer
WP Admin